Külföld

Gázában kezd elszabadulni a pokol, több ezren megrohamozták a segélyraktárakat

rtl.hurtl.hu

2023. október 29. 10:36

Az UNRWA szerint aggasztó a jelenség és arra utal a raktárak kifosztása, hogy kezd felbomlani a rend a blokád alatt tartott övezetben.

Több ezren rohamozták meg a Gáza övezetben az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) humanitárius segélyeket tároló raktárait – jelentette be a szervezet vasárnap.

Az emberek főleg lisztet és más alapvető élelmiszereket és tisztasági eszközöket vittek el.

Az MTI szerint Thomas White, az UNRWA gázai irodavezetője aggasztónak nevezte a jelenséget, kiemelve, hogy a raktárak megrohamozása arra utal, hogy a majdnem három hete szigorú blokád alatt álló övezetben kezd felbomlani a rend.

Izrael azt követően rendelte el a Gáza övezet teljes blokádját, hogy a Gázát irányító Hamász iszlamista terrorcsoport fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak a zsidó állam ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 230 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A döntés értelmében Izrael elzárta a vizet, az áramot és az élelmiszerellátást.

Az első segélykonvoj 21-én érkezett az övezetbe a rafahi átkelőn keresztül. Az ENSZ szerint napi 100 kamion kellene a 2,4 millió gázai lakos ellátásához.

450 támadás szombaton

Izrael 450 gázai katonai célpontot támadott szombaton – jelentette az izraeli hadsereg szóvivője vasárnap.

A katonai célpontok között főhadiszállások, megfigyelőállások és páncéltörő lőállások voltak, valamint olyan terrorosztagokra is lőttek, amelyek páncéltörő fegyverek használatára készültek. Az izraeli erők további néhány kilométert nyomultak előre a Gáza övezet területén – közölték.

Daniel Hagari katonai szóvivő szombat este bejelentette, hogy vasárnap kibővítik a Gáza övezet Egyiptom és az Egyesült Államok által vezetett humanitárius segélyezését.

Hagari angol nyelvű üzenetében ismét felszólította az övezet lakóit, hogy meneküljenek délre, és azzal vádolta a Hamászt, hogy a gázai lakosokat élő pajzsként használja. 

Az izraeli haderők több mint két hétig figyelmeztették a gázaiakat, hogy maradjanak távol a Hamász állásaitól. A Gáza övezet és Gázaváros polgárainak délre kell költözniük, ahol vizet, élelmet és gyógyszert kapnak


– ígérte Hagari az övezet déli részén kialakított biztonsági zónára utalva.

Mindeközben harcokat jelentettek Ciszjordániából is, ahol az izraeli biztonsági erők lerombolták a nabluszi Aszkar menekülttáborban annak a terroristának a lakóházát, aki áprilisban meggyilkolt egy izraeli családból három nőt, egy anyát és két lányát a Jordán-völgyében.

Szíriában szombat este arról számoltak be, hogy az izraeli légierő megtámadta az iráni milíciák célpontjait Kunetrában. Libanonban az Irán által támogatott síita milícia, a Hezbollah állásait lőtték az izraeli erők a Földközi-tenger partjánál lévő Ros Hankarától a szíriai határnál fekvő Dov-hegyig, a határ teljes hosszában.

Nyitókép: Reuters/Ibraheem Abu Mustafa

#Külföld#izrael#Gáza övezet#Hamász#izraeli háború#palesztinok#unrwa#fosztogatás

Címlapról ajánljuk