Külföld

Letiltotta a sajtót Putyin az orosz veteránok által elkövetett szörnyűségekről, és beindult a mosdatásuk

Kovács IstvánKovács István

2023. október 28. 8:15

A Kreml arra utasította a propagandistáit, hogy ne számoljanak be az Ukrajnából hazatért katonák által elkövetett bűncselekményekről. Míg eddig általában a gyilkosságokban és a nemi erőszakban jártak élen, most az orosz nép virágcsokorral érkező hősöket láthat. A gyerekek megerőszakolása így rejtve maradhat az orosz társadalom tagjai elől.

Miután rengeteg bűncselekményt követtek el a frontról hazatérő orosz katonák, az orosz kormány megpróbálja eltitkolni ezeket és pozitív képet kialakítani a veteránokról. Emiatt az állami és kormánypárti orosz média (vagyis a lapok és a csatornák többsége) új utasításokat kapott az elnöki adminisztrációtól. Arra „kérték” a propagandistákat, hogy ne közöljenek híreket az Ukrajnával vívott háborúból hazatért orosz katonák, illetve zsoldosok által elkövetett bűncselekményekről. Erről két kormánypárti lapnál dolgozó újságíró számolt be a Meduzának.

Ami meglepő, hogy korábban nem voltak hasonló „ajánlások” és a kormánypárti médiumok is szívesen közöltek ilyen híreket. A bűnügyi hírek mindig jó látogatottságot, nézettséget generálnak, és az, ha az elkövető egy Ukrajnát megjárt katona, az pláne kattintásokat generált – mondta az egyik forrásuk. Ez egyébként nem meglepő. Általában a veteránokat brutális bűncselekményekkel hozzák kapcsolatba, ami az olvasókat is bevonzza. Az, hogy ilyen esetek elő fognak fordulni, kódolva volt a kormány lépései következtében. Emlékezetes, hogy a Wagner-csoport tavaly szeptemberben elkezdett toborozni a börtönökben az Ukrajnában elszenvedett veszteségek miatt. Azt ajánlották a raboknak, hogy fél év szolgálat után törlik a büntetésüket, és szabadon engedik őket.

Jevgenyij Prigozsin, a zsoldoscsoport azóta felrobbantott vezetője korábban azt mondta, hogy egy év leforgása alatt Wagner 49 ezer rabot toborzott harcra, és közülük 32 ezer élte túl az ukrajnai bevetését. Nyugati elemzők szerint ez a szám azonban inkább 20 ezer körül lehetett, de így is rengeteg bűnözőt engedtek rá az orosz társadalomra, akik aztán ott folytatták, ahol a háborúban abbahagyták.

Letiltotta a sajtót Putyin az orosz veteránok által elkövetett szörnyűségeiről és beindult a mosdatásuk
Vlagyimir Putyin Fotó: Reuters/Szputnyik/Jekaterina Stukina

Titokban maradhat a gyerekek megerőszakolása

A Meduza több esetről is beszámolt, amik a súlyos bűncselekmények teljes skáláját felölelik. Artem Grechkiy például kirabolt egy dácsát, és 2023 márciusában hazatérve megölt egy 71 éves nőt. Ivan Rossomakhint 28 évesen találta meg a lehetőség arra, hogy harc árán hamarabb szabaduljon, miután Ukrajnából hazatért, vasvillával masírozva terrorizálta falujának lakosait, majd a szomszéd településen halálra késelt egy 85 éves asszonyt. A legsúlyosabb eset azonban egy hatos gyilkosság volt, ami ráadásul szinte mindenhol címlapra került: a 37 éves Igor Szofonov egy bűntársával megölt két házban három-három embert.

Nagyon sok nemi erőszakot követtek el a frontról hazatérők. Csak 2023 eleje óta legalább 64 olyan ügy került az orosz bíróságokra, ahol a katonák (és ebbe nem számítanak bele a Wagner-csoport zsoldosait) voltak a vádlottak. A 2022-ben 110 ilyen ügy volt. Minden második áldozat kiskorú volt. Hatalmas felzúdulást keltett az az eset, amikor frontról hazatérő Alekszej Hlebnyikov megerőszakolta a 13 éves unokahúgát. Egy másik esetben egy volt wagneres, Szergej S. gránáttal fenyegetőzve hurcolt el egy garázs mögé a berdszki iskola udvaráról egy 10 éves és egy 12 éves kislányt, ahol aztán a fiatalabbat megerőszakolta. És ez még csak a jéghegy csúcsa, mert a hatóságok elnézőbbek az Ukrajnát megjárt katonákkal és csak azokban az esetekben intézkednek, ha nem lehet eltussolni az ügyet – erről Olga Romanova, az Oroszország a Rácsok Mögött nevű elítéltjogi szervezet vezetője beszélt. Csak egy példa, ez hogy működik: júliusban Eduard Bitarov tizedest elfogták, amiért 16 késszúrással megölte feleségét. Azonban hamarosan szabadon engedték, miután a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe ukrajnai szolgálatát.

Ha a sajtóban megjelenik egy ilyen ügy, akkor már nehezebb a szőnyeg alá söpörni a problémát, ráadásul az a Kremlnek is feltűnt egy idő után, hogy a bűncselekmények miatt meglehetősen rossz a sajtója a hazatérő katonáiknak. Az olyan propagandaoldalakon is megtalálhatóak voltak az ilyen hírek, mint a lenta.ru, amit aztán nem lehet ellenzékiséggel, vagy kiegyensúlyozottsággal vádolni egy másodpercig sem. Október közepén még arról számoltak be, egy volt Wagner-katona visszatért Ukrajnából, és pénzért halálra késelt egy mozgássérült nagymamát, azóta nem közölnek ilyen híreket. A Meduza egyik forrása azt mondta, igazából azon csodálkoznak, hogy az orosz kormány csak most bocsátotta ki a negatív veteránhírekkel kapcsolatos utasítását. Azt is megjegyezték, hogy a valóban „hazafias” „újságírók” már a Kreml ajánlásai előtt is önmérsékletet tanúsítottak.

Letiltotta a sajtót Putyin az orosz veteránok által elkövetett szörnyűségeiről és beindult a mosdatásuk
Fotó: Reuters/Julia Morozova

A Komszomolszkaja Pravda és a Moszkovszkij Komszomolec című bulvárlapok honlapjain sem szerepelnek hírek a háborúban résztvevők által elkövetett bűncselekményekről. Ezzel szemben inkább pozitív híreket próbálnak kreálni a veteránokról. A KP például egy olyan történetről számolt be, hogy egy katona váratlanul hazament, ellátogatott a lánya iskolájába, és virágot adott neki. A kislány természetesen csüngött az apján, rendkívül megható jelenet volt. Ugyanakkor felteheti mindenki a kérdést, mennyire lehetett ez spontán, ha ott volt egy stáb, hogy mindezt megörökítse.

A körítés is csöpög a propagandától, a videó a Vkontakte oldalra ezzel a szöveggel került fel:

– „Honfitársaim! Legyetek biztosak abban, hogy a gyermekeitek úgy fognak rátok tekinteni, mint a hősükre. Legyetek katonák a csatatéren, akik a családotokért harcolnak. Ne feledjétek, a győztes nemzet leszármazottai vagytok, azoké, akik a legvéresebb háborúban szétverték a fasisztákat a fészkükben. Erőtök és bátorságotok mindannyiunkat inspirál. Legyetek büszkék mindarra, amit a földetekért, a rokonaitokért és barátaitokért, a hazátokért tesztek. Szüleitek a legerősebb emberek ezen a világon. Emlékezzetek rájuk, szeretetükre és vigyázzatok magatokra. Sok-sok nehéz pillanaton fogtok keresztülmenni, de kívánom, hogy maradjatok erősek és bátrak. Győzelemmel várunk!!!”


A Komszomolszkaja Pravda egyébként élen jár az ilyen felvételek készítésében. Egy másik videójukon az látható, hogy a hazatérő katona virágcsokrokkal köszönti feleségét és az édesanyját. Mindezt olyan kommentárral tették, hogy 

a harcos hazatért a szülőföldjére, hogy átölelje édesanyját és szeretett asszonyát.


Ez meglehetősen éles váltás ahhoz képest, hogy korábban a hazatérő katonák azzal kerültek a hírekbe, ha agyonverték a feleségüket, ahogy azt például Alexander Mamaev is tette áprilisban.

Egy Kreml-közeli forrás a Meduzának azt mondta: meg akarják mutatni, hogy valóban udvarias, érzékeny és gondoskodó emberek térnek haza a frontról.

Nyitókép: Alexey Pavlishak / Reuters

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#katonák#bűncselekmények#sajtó#beszámoló#nemi erőszak#gyilkosság#ma

Címlapról ajánljuk