Külföld

Megkezdődött Izrael szárazföldi támadása a Hamász szerint, Gáza északi részén már összecsapások is voltak

rtl.hurtl.hu

2023. október 28. 7:18

Az izraeli hadsereg pénteken jelezte, hogy kiterjeszti a Gázai övezet elleni támadásokat. Az egyik akcióban megölték azt a férfit, aki a siklóernyőkkel Izraelbe beszivárgó Hamász-harcosokat irányította.

A Hamász katonai szárnya, az Al-Kasszam Brigád bejelentette, hogy összecsaptak az izraeli csapatokkal a Gázai övezet északi részén – írta a BBC.

A Hamász közleménye szerint „erőszakos összecsapások” zajlanak Beit Hanoun és Bureij központjában. Arról nem közöltek részleteket, hogy milyen formában folytak a harcok. Független forrásból még nem erősítették meg az összecsapások hírét, azonban Izrael tegnap már jelezte: szárazföldi akciókkal bővíti ki a támadásokat, amelyeket a Hamász október 7-i terrorakciója miatt indított. 

„Az utóbbi pár napban végrehajtott támadásokon felül, a szárazföldi erők ma este kiterjesztik műveleteiket” – közölte Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője pénteken.

Az izraeli hadsereg közben azt állította, hogy megölte azt a férfit, aki a siklóernyőkkel Izraelbe beszivárgó Hamász-harcosokat irányította, és aki állítólag felelős volt az izraeli katonai állások elleni dróntámadásokért. Vele feltehetően légicsapások végeztek.

Gázában a helyi jelentések szerint megszűnt az áram és az internetszolgáltatás, a humanitárius szervezetek pedig elvesztették a kapcsolatot a kórházakkal is. Az újságírókat arra figyelmeztette az izraeli hadsereg, hogy nem tudják a biztonságukat garantálni a Gázai övezetben. 

Izrael a szárazföldi támadást intenzív rakétacsapásokkal készítette elő, beszámolók szerint még soha nem volt ennyire heves akció a háború kitörése óta.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 230 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban azóta már több mint 7300 ember halt meg a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig 19 ezerhez közelít.

Nyitókép: Ali Jadallah/Anadolu/Getty Images

#Külföld#Hamász#izrael#szárazföldi csapatok#izraeli-palesztin háború

Címlapról ajánljuk