Külföld

Gázai kórház alatt rejtőzködik a Hamász vezérkara az izraeli hadsereg szerint

rtl.hurtl.hu

2023. október 27. 19:20

Az izraeli hadsereg szerint a Gázavárosban működő Sifa kórház alatt rejtőzködik a Hamász dzsihadista terrorszervezet vezérkara és fő műveleti központja, ahonnan irányítja az Izrael elleni rakétaindításokat. 

A Gázavárosban működő Sifa kórház alatt rejtőzik a Gáza övezetet uraló Hamász dzsihadista terrorszervezet vezérkara és fő műveleti központja – közölte Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője pénteken.

Hagari azt mondta, a Hamász valóságos föld alatti várost épített ki az övezet északi része alatt, különösen a legnagyobb gázai kórház, a Sifa alatt berendezett bunkereiben. Hangsúlyozta, a terrorszervezet onnan irányítja az Izrael elleni támadásokat, erre pedig konkrét bizonyítékokat is fel tudnak mutatni, írja az MTI.

Izraelnek információi vannak arról, hogy a kórházon kívülről több alagút vezet ehhez a földalatti bázishoz, így a Hamász vezetőinek nem kell belépniük a kórházba eléréséhez, ugyanakkor az egyik kórteremből is van lejárat a komplexumba

– mondta az izraeli hadsereg szóvivője.

Hozzátette, a Sifa nem az egyetlen ilyen kórház, amely alatt terroralagutak működnek, hanem csak egy a sok közül. Mint mondta, tudomásuk van arról is, hogy a Hamász az említett kórház alól irányítja az Izrael elleni rakétaindításokat, és fegyvereket is tárol az ezerötszáz ággyal és négyezer alkalmazottal rendelkező egészségügyi intézmény alatt.

„A Hamász pajzsként használja a kórházakat terrorinfrastruktúrája számára, a kórházakból vív háborút” – mondta Hagari, majd hozzátette: a Hamász azért bujkál a kórházakban, mert tudják, hogy az izraeli hadsereg különbséget tesz terroristák és civilek között. Arról is beszélt, hogy a csoport a kórház energetikai rendszerét használja földalatti bázisa működtetéséhez. A Hamász alaptalannak minősítette az IDF állításait.

Több száz ember is meghalhatott a Gáza övezetben, amikor légicsapás ért egy kórházat. Hamász Izraelt vádolja a civilek lebombázásával, az izraeli hadsereg szerint viszont az Iszlám Dzsihád terrorszervezet meghibásodott rakétája csapódott be az épületbe, és erről bizonyítékokat is mutattak. Gázát nemzetközi szervezetek szerint humanitárius katasztrófa fenyegeti a kórházi állapotok miatt.

A gázai kórházzal az RTL Híradója is foglalkozott:


Az izraeli-palesztin háborúval kapcsolatos összes cikkünket itt tekintheti meg. 

Nyitókép (illusztráció): Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

#Külföld#izrael#Hamász#izraeli hadsereg#gázaváros#kórház

Címlapról ajánljuk