Külföld

Brutális módszerrel készítik elő a Gáza övezet lerohanását, folyosókat robbantanak a házak közé

Kovács IstvánKovács István

2023. október 27. 6:34

Nem sieti el a szárazföldi offenzíva megindítását az izraeli hadsereg, de a készülődés szemmel látható: új kommandót hoztak létre az október 7-i mészárlás elkövetőinek likvidálására, az Egyesült Államok légvédelmi eszközöket szállít a térségbe. A légierő pedig utakat robbant a támadáshoz.

Az Izraeli Védelmi Erő (IDF) a csütörtökre virradó éjjel szárazföldi akciót hajtott végre a Gáza övezetben. A harckocsikkal és csapatszállítókkal végrehajtott betörés ugyanakkor még nem annak az átfogó offenzívának a része volt, amit az október 7-i terrortámadás óta emlegetnek a zsidó állam vezetői, csupán annak az előkészítése. 

Maga a hadsereg is a razzia kifejezést használta az akcióra, ami után arról adtak hírt, hogy megöltek számos terroristát, jelentős katonai infrastruktúrát számoltak fel, köztük páncéltörő rakéták kilövőhelyeit, valamint „tereprendezést végeztek a szárazföldi hadművelethez”, majd elhagyták az övezetet.


Maga Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt mondta, „már megöltünk több ezer terroristát, és ez csak a kezdet”. „Párhuzamosan szárazföldi invázióra készülünk. Nem fogom kifejteni, hogy mikor, hogyan és mennyien. A különböző megfontolásainkat sem fogom kifejteni, amelyekről a nyilvánosságnak nincsen tudomása, ahogy annak lennie kell” – tette hozzá.

Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy mely katonai egységek vettek részt az akcióban. Könnyen lehet, hogy az a csapat hatolt be az övezetbe, amit a Shin Bet (Izraeli Biztonsági Szolgálat) hozott létre Nili néven – ez a mozaikszó egy héber kifejezésre utal, ami nagyjából annyit tesz: „Izrael örökkévalósága nem hazugság”.

A Jerusalem Post szerint az egység célja, hogy levadássza azokat, aki szerepet játszott a két héttel ezelőtti mészárlásokban.

Egészen pontosan ők szállnak szembe a Hamász katonai szárnyán belül a Nukhba nevű különleges kommandós egység tagjaival. Ez az az egység, amely beszivárgott Izraelbe, tömeggyilkosságokat hajtott végre különböző falvakban és IDF-előőrsökön, majd visszatért a Gáza övezetbe.

Amerika még várna

A szárazföldi akció azonban több okból kifolyólag csúszik. A Wall Street Journal szerint Izrael az Egyesült Államok kérésére késlelteti a gázai szárazföldi inváziót. A Pentagon jelenleg azon dolgozik, hogy egy tucatnál is több légvédelmi rendszert (THAAD és Patriot típusúakat) juttasson el a térségbe. 

Attól tartanak, hogy az offenzíva után rakétákkal fogják támadni az Irakban, Szíriában, Kuvaitban, Jordániában, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben szolgáló amerikai csapatokat. Emellett az is aggodalommal tölti el Washingtont, hogy az IDF szárazföldi támadása kiszélesítheti a konfliktust, és akcióba léphetnek a térség ellenséges országai (mint például Irán), illetve bizonyos milíciák, terrorszervezetek.

Brutális módszerrel készítik elő a Gáza övezet lerohanását, folyosókat robbantanak a házak közé
Reuters/Lisi Niesner

Folyosókat robbantanak

Egészen addig, amíg az IDF rázúdul Gázára, a légierő támadja a beazonosított célpontokat. A New York Times elemzése szerint 

a 21. század legintenzívebb bombázását hajtották végre több mint hétezer célpontra csapást mérve. 

Ha a legeket nézzük, több csapást mértek, mint a korábbi háborúk során, és a bombázás még az ISIS elleni amerikai légi hadjárat méreteit is felülmúlja. Az izraeli válaszcsapásokban már több mint hétezer ember halt meg a Gáza övezetben az ottani egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint, a sebesültek száma pedig a 17 ezret is meghaladja.

Az izraeli tisztviselők szerint a hadjárat a gázai katonai infrastruktúra leépítésére összpontosít, amit azonban gyakran lakóházak és polgári intézmények közelében építenek ki. Azzal is érvelnek, hogy az izraeli szárazföldi előrenyomulást megkönnyítő csapások segítenek csökkenteni a palesztin civilek és az izraeli katonák halálos áldozatainak számát, ha az invázió megkezdődik. Leggyakrabban rakétaindító állásokat, parancsnoki központokat, lőszergyárakat támadnak, de nagy erejű bombákat vetettek be a több száz kilométer hosszú alagúthálózat ellen is, amelyet a fegyveres csoportok a városok alá ástak.

Úgy tűnik, hogy a csapások sikeresen megfékezték a terroristák rakétakilövő képességét. Az izraeli hadsereg nem közölt pontos számokat, de szerdán kevesebb mint 20 légiriadó volt Izrael-szerte, míg a háború elején több száz is volt egy nap. Az izraeli hadsereg szerint azonban még így is számos katonai célpont maradt – köztük a Hamász vezetői és föld alatti bunkerek. Szerdán megöltek egy magas rangú Hamász-parancsnokot a Gáza övezet déli részén, illetve likvidáltak egy Hamász-osztagot is, amely az enklávé északi részén egy alagútból bukkant elő.

Nir Dinar őrnagy, izraeli katonai szóvivő szerint a bombázás része annak a hadjáratnak, amely előkészíti a terepet az invázióhoz. A taktika faék egyszerűségű: 

Pusztítsuk el az alagutakat, és a levegőből a lehető legtöbb terroristát öljük meg.


Emellett Relik Shafir, az izraeli légierő nyugalmazott tábornoka arról beszélt a New York Timesnak, hogy a bombázásokkal folyosókat nyitnak a gyalogságnak, amikor az majd behatol a Gáza övezetbe. „Tegyük fel, hogy gyalogos katona vagy, és el akarsz jutni egy stratégiai pontra. Nem akarod, hogy oldalba támadjanak akár kézifegyverekkel, akár rövid hatótávolságú rakétákkal. Ezért szükséged van egyfajta folyosóra, hogy láthasd, hová mész” – mondta. Ezért kell a légierőnek porig rombolnia az épületeket, ahonnan támadhatnának – tette hozzá.

Brutális módszerrel készítik elő a Gáza övezet lerohanását, folyosókat robbantanak a házak közé
Beit Hanoun város Fotó: Reuters/Maxar Technologies

Így is marad bőven olyan veszély, amivel a katonáiknak majd szembe kell nézniük. A feltételezések szerint Hamász-fegyveresek tízezrei állhatnak készen harcra, többségük az alagúthálózatban rejtőzhet. Elemzők arra számítanak, hogy a Hamász megpróbálja majd lelassítani az izraeli előrenyomulást azáltal, hogy felrobbant néhány alagutat, amint a katonák a közelükbe érnek, út menti bombákat helyez el, csapdákat állít épületekben. Emellett azokból az alagutakból, amit az izraeliek nem fedeztek fel, kitörhetnek, és hátba támadhatják az IDF katonáit.

A hadsereg szerint készen állnak az invázióra, de egyre több szakértő és volt vezető is azt mondja, hogy Izraelnek nem kell siettetnie az inváziót. Ehelyett úgy vélik, ki kellene terjeszteniük a légicsapásokat, hogy minél könnyebb legyen majd a szárazföldi csapatoknak.

„Izrael nem siet” – mondta Amos Yadlin, az izraeli katonai hírszerzés korábbi vezetője és az izraeli légierő nyugalmazott tábornoka a Timesnak. Mint fogalmazott:

az Egyesült Államok öt év alatt pusztította el az ISIS-t, Izraelnek sem hat nap alatt kell elpusztítania a Hamászt.

Nyitókép: Reuters/Mohammed Salem

#Külföld#Gáza övezet#bombázás#izrael#Hamász#hadsereg#idf

Címlapról ajánljuk