Külföld

Orbán Viktor a svédeknek és a NATO-nak is fogadkozott, hogy nem késlelteti a svéd NATO-csatlakozást

rtl.hurtl.hu

2023. október 24. 19:04

Azt ígérte, hogy hazánk nem utolsóként fog ratifikálni – márpedig rajtunk kívül már csak a törökök állnak útjában a folyamatnak.

Mint hétfőn megírtuk, a török elnök benyújtotta a svéd NATO-tagság ratifikálásáról szóló törvénytervezetet hazája parlamentjének, így már csak a magyar kormány akadályozza Svédország csatlakozását a katonai szövetséghez.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára, Kovács Zoltán egy keddi Twitter-bejegyzésben azt írta, hogy a törökök lépése nem befolyásolja Magyarország álláspontját az ügyben.

Az Euractiv cikke szerint ugyanakkor Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kedden azt mondta, hogy Orbán Viktor többször biztosította afelől, hogy a magyar kormány nem fogja késleltetni a svédek NATO-csatlakozását, és úgy gondolja, hogy Magyarország tartja magát ehhez. Határidőt ugyanakkor nem szabott annak, hogy Svédország mikor válik a NATO teljes jogú tagjává.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára ugyanezen a sajtótájékoztatón azt mondta, pontosan ugyanolyan jelzéseket kapott, mint Kristersson, nevezetesen, hogy Magyarország nem késlelteti a folyamatot és nem az utolsó országként fogja ratifikálni a svéd NATO-csatlakozást.

És mivel már csak ez a két ország nem ratifikálta, mondanom sem kell, hogy ez gyorsan végbemehet Magyarországon

– tette hozzá.

Nyitókép: REUTERS/Fabrizio Bensch

#Külföld#svédország#nato#orbán viktor#törökország

Címlapról ajánljuk