Külföld

Megszólalt az egyik idős izraeli túsz, akit szabadon engedett a Hamász

rtl.hurtl.hu

2023. október 24. 12:56

Elmondta mit élt át elrablásakor és túszként a 85 éves nő, aki azzal keltett feltűnést, hogy szabadon engedésekor kezet nyújtott a Hamász egyik fegyveresének, és azzal búcsúzott tőle, hogy „béke”. 

A Hamász palesztin szervezet hétfő este jelentette be, hogy egészségügyi okokból szabadon engedtek újabb két túszt azok közül a több mint kétszáz izraeli közül, akiket az október 7-ei támadás alatt raboltak el, és vittek magukkal a Gáza övezetbe. A két idős nő közül az egyik, a 85 éves Yocheved Lifshitz kedden újságírók előtt számolt be arról, hogy mit élt át.

Az egyik Tel Aviv-i kórházban kezelt nő elmondta, hogy elrablásakor „a poklot éltem át”, és „rémálomként” jellemezte, ami történt. Elmondta, hogy egy motorra fektették fel, majd egy sűrű bozótoson átszáguldva vitték magukkal, miközben botokkal ütötték, és elvették az óráját és ékszereit. A nő közölte:

Felrobbantották az elektromos kerítést, azt a speciális kerítést, aminek felépítése 2,5 milliárd sékelbe (mintegy 221 milliárd forint – a szerk.) került, de semmit sem segített.

Gázába érve a terület alatt jellemzése szerint „pókhálóként” terjedő „hatalmas alagúthálózatba” vitték őket, ahol kilométereket gyalogoltak a sáros alagutakban. Ott „közölték velünk, hogy ők a Koránban hisznek, és nem fognak bántani minket, és úgy fogunk élni, mint ők”.

Hozzátette, hogy látszólag jó előre megtervezhették a túszejtést, mert fel voltak készülve az érkezésükre, élelmiszerekkel, közölve, hogy „gyengéden” bántak velük, és minden szükségletüket kielégítették. Elmondása szerint nagy figyelmet szenteltek a tisztaságra, tartva a betegségek terjedésétől, hozzátéve, hogy a vécéket minden nap kitakarították.

A nemzetközi sajtónak a Sky News beszámolója szerint a lánya fordította le angolra azt, amit édesanyja héberül mondott. Eszerint az idős nő arról számolt be, hogy a Hamász tagja barátságosak voltak a túszokkal, akiknek még orvosi ellátást is biztosítottak.

Yocheved Lifshitz egy nappal korábban azzal keltett feltűnést, hogy kezet nyújtott a Hamász egyik fegyveresének, amikor hétfőn egy másik idős nővel együtt szabadon engedték, és átadták őket a Nemzetközi Vöröskereszt munkatársainak, és közölte azzal búcsúzott tőle, hogy „salam”, azaz béke. A Hamász mindkét nőnek a férjét is elrabolt. Őket nem engedték szabadon.

Az izraeli hadsereg hétfői közlése szerint a Hamász 222 izraeli túszt tart fogva az övezetben, a kiszabadítottak száma pedig így négyre nőtt. Mint arról beszámoltunk, két amerikai túszt – egy anyát és lányát – engedett szabadon pénteken a Hamász fegyveres szárnya „humanitárius okokra” hivatkozva. Az amerikai állampolgárok elengedésével az RTL Híradója is foglalkozott:

Nyitókép: REUTERS/Janis Laizans

 

#Külföld#izrael#gáza#Gáza övezet#gázai övezet#Hamász#túsz#túszejtés

Címlapról ajánljuk