Külföld

Egynapos nősztrájk van Izlandon, a kormányfő is tiltakozik

rtl.hurtl.hu

2023. október 24. 10:53

A fizetések terén meglévő nemi diszkrimináció, valamint a nőkkel szembeni erőszak ellen tiltakoznak munkabeszüntetéssel. 

Egynapos munkabeszüntetést tartanak kedden a nők Izlandon, hogy az egyenlőtlen fizetések és a nőkkel szembeni erőszak ellen tiltakozzanak. A sztrájkban részt vesz az ország miniszterelnöke, Katrín Jakobsdóttir is, aki a helyi sajtónak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy a kormány többi női tagja is így tesz, és „kifejezi szolidaritását az izlandi nőkkel”.

A sztrájkot az 1975-ös izlandi nősztrájk, a Kvennafrídagurinn évfordulóján tartják. Akkor az izlandi nők 90 százaléka nem dolgozott egy napon át, a munkahelyeken és otthon sem, hogy így mutassák meg, milyen fontos szerepük van az izlandi társadalomban. Akkor az izlandi nők fizetése 60 százaléka volt a férfiakénak. Az izlandi parlament egy évvel később törvényt hozott az egyenlő fizetésért.

Jakobsdóttir elmondta, hogy még mindig küzdenek azért, hogy a férfiak és a nők ugyanannyi fizetést kapjanak, mint a férfiak, hozzátéve, hogy „ez elfogadhatatlan 2023-ban”. Egyes munkakörökben a nők még mindig 21 százalékkal kevesebb fizetésért dolgoznak, mint a férfiak, és egyes, nőinek tartott állások továbbra is alulértékeltek. Emellett a nők több mint 40 százalékát érte nemi alapú és szexuális erőszak.

Nyitókép: Katrín Jakobsdóttir izlandi kormányfő egy 2023, október 5-én készült fényképen. Fotó: Paul Hanna/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#izland#nők#sztrájk

Címlapról ajánljuk