Külföld

Még mindig 15 magyar van a Gáza övezetben, köztük szülők és gyerekek

rtl.hurtl.hu

2023. október 23. 17:02

Szijjártó Péter szerint a kormány azon van, hogy egy nemzetközi megállapodás keretében biztonságba lehessen helyezni a Gázában rekedt tizenöt magyar állampolgárt, akik egy részének egyszer már majdnem sikerült elhagynia a háború sújtotta övezetet.

A kormány azon dolgozik, hogy egy nemzetközi megállapodás keretében biztonságba lehessen helyezni a Gáza övezetben rekedt tizenöt magyar állampolgárt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban.

Ahogy a múlt héten mi is megírtuk, jelenleg 15 magyar tartózkodik a háború sújtotta övezetben. A tárcavezető most az európai uniós külügyi tanácsülés utáni sajtóértekezletén arról számolt be, hogy szülők és gyerekek is vannak köztük. Szijjártó azt mondta:

a Gázában rekedt magyarok egy részének egyszer már majdnem sikerült elhagynia az övezetet több mint tíz nappal ezelőtt.

Hozzátette, három ellenőrzőponton kell átjutnia annak, aki Gázából a rafahi határátkelőn keresztül Egyiptom felé akar távozni, és kettőn már át is jutottak, amikor biztonsági okokból végül visszafordították őket. Mint mondta, ekkor beszélt egyiptomi kollégájával is, és Kairó engedélyt is adott az érintetteknek az országba való belépésre, de sajnos nem érték el azt a pontot, ahol ez már fizikailag lehetővé vált volna, írja az MTI.

Az izraeli háború kitörése után nem sokkal Szijjártó Péter arról számolt be, hogy sok gyerek is van a Gázában lévő magyarok között, azonban kezdetben még csak 11 magyarról tudtak. 

Szombaton húsz, vasárnap pedig 14 kamion léphette át a határt Gázába, élelmiszereket, ivóvizet, gyógyszereket és orvosi eszközöket szállítva a palesztint területen élő több mint kétmillió ember számára. A témában az RTL Híradója készített riportot:


Az izraeli-palesztin háborúval kapcsolatos összes cikkünket itt tekintheti meg. 

Nyitókép: Amir Cohen / Reuters

#Külföld#szijjártó péter#izrael#magyarok#izraeli-palesztin háború#gáza

Címlapról ajánljuk