Külföld

Polityka: Orbán tanácsadói támogatták a megbukott lengyel kormánypártot

rtl.hurtl.hu

2023. október 20. 18:11

A Polityka lengyel lap kormányközeli forrásokra hivatkozva az írja, Orbán Viktor magyar miniszterelnök tanácsadói segítették a megbukott Jog és Igazságosság (PiS) kampányát. 

A Lengyelországot nyolc éve kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) kampányában jelentős szerepet játszottak a Fidesz tanácsadói – írja a Polityka magazin oknyomozó cikke alapján a hvg.hu.

A lengyel lap PiS-közeli forrásokra hivatkozva azt írja, a nyáron Fidesz-közeli emberek érkeztek Jaroslaw Kaczynski pártelnök kampánystábjába. Mindez az egyik forrás szerint azután merült fel, hogy a PiS választási stábjának élén júniusban változás történt. Tomasz Poreba lemondásának hátterében állítólag éppen magyarok érkezése állt, a tanácsadó a lengyel lap értesülései szerint nehezményezte Orbán tanácsadóinak bevonását.

A Fidesz emberei sosem voltak ott személyesen a varsói megbeszéléseken, azonban nagy befolyásuk volt a kampány alakulására. 

Azt csinálták, amit akartak. Morawiecki emberei azzal érveltek, hogy ők majd segítenek nekünk megnyerni a harmadik mandátumot, ehhez elég lesz a stratégiánkba átvenni azt, ami nekik bejött. Csakhogy a magyarok nem vették figyelembe a lengyel választási rendszer sajátosságait és a közhangulatot

– fogalmazott a lap egyik forrása.

Lengyelországban a parlamenti választások napján négy kérdésből álló népszavazást is tartottak a PiS jóvoltából, amelyben a menedékkérők elosztásáról szóló uniós javaslatról is kérdezték a választókat. A népszavazás ötlete is Orbán tanácsadóinak bevonása után került a kampány középpontjába, amely kísértetiesen hasonlította a tavaly április választásokkal egy időben megtartott, gyermekvédelminek nevezett homofób népszavazásra.

Ezzel a népszavazással egyáltalán nem nyertünk új szavazókat, ellenben úgy vonzotta az ellenzéki szavazókat, mint a légypapír. Hisztériát keltett a PiS-ellenes szavazók körében, akik az urnáknál el is mondták a véleményüket

– mondták a források.

A lapnak nyilatkozó PiS-tagok hozzátették, a magyarok arról is meggyőzték a kampánystábjukat, hogy jobban támadják a fő ellenzéki kihívó, Donald Tusk személyét, ám ez ugyancsak visszafelé sült el. „A magyaroknak bejött a sorosozás, és azt gondolták, hogy Lengyelországban is ez lesz a siker receptje. Találtak egy ellenséget és elkezdték ütlegelni” – mondták.

Polityka oknyomozó cikkében konkrét neveket nem említ Orbán tanácsadói közül. A források szerint a vereségért Kaczynskit terheli a felelősség, miután ő egyezett bele a stáb kibővítésébe, és vakon hitt abban, hogy Orbán tanácsadóinak ötletei sikert hoznak neki.

Megbukott Orbán lengyel szövetségese

Hiába szerezte meg a legtöbb szavazatot a PiS, az ellenzék képes volt koalíciót alkotni, és megszerezni a többséget: úgy néz ki, az erősen Európa-párti, konzervatív-liberális Donald Tusk lesz az ország régi-új miniszterelnöke a jelenlegi kormányfő, Mateusz Morawiecki helyett. 

Ebben a cikkben foglaltuk össze, miért bukott meg a „radikális kereszténység” Lengyelországban. Korábban arról is beszámoltunk, hogy a választásokkal együtt az ultrakonzervatív kormánypárt népszavazást is kezdeményezett, ám az orbáni mintára megtartott referendumon csak a szavazók negyven százaléka vett részt (míg a választáson 73 százalék voksolt), így az érvénytelen lett. 

Az RTL Híradó tudósítását az eredményről alább lehet megnézni:


Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto via Getty Images

#Külföld#jog és igazságosság#orbán viktor#fidesz#tanácsadók#választások#lengyelország#Jaroslaw Kaczynski#kampány

Címlapról ajánljuk