Külföld

Szlovénia visszaállítja a határellenőrzést a magyar határon

rtl.hurtl.hu

2023. október 19. 12:08

Terrorveszélyre hivatkoznak.

Szlovénia kormánya visszaállítja a határellenőrzést a magyar és horvát határon. Bostjan Poklukar szlovén külügyminiszter az N1 Szlovéniának megerősítette, hogy országa felfüggeszti a schengeni megállapodást, és visszaállítja a határellenőrzést a Horvátországgal és Magyarországgal közös határszakaszon. A döntésről a magyar és a horvát külügyminisztert is tájékoztatták – írta a horvát Index alapján a 24.hu.

A szlovén miniszter azt nem akarta elárulni, hogy a rendőrség mikor kezdi meg a határellenőrzést, erről még tárgyalni kell az Európai Bizottsággal. Az új intézkedés bevezetésének oka ugyanaz, mint Olaszországban: a terrorveszély növekedése Európában: „Látjuk, mi történt Franciaországban és Belgiumban. Ez alól Szlovénia sem kivétel” – figyelmeztetett Poklukar.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hírre reagálva azt közölte: a párhuzamos társadalmak kialakulása és a terrortámadások, valamint a közelmúlt terrorcselekményei az európai emberek fizikai biztonságát fenyegetik. Ugyanakkor kárt szenved az európai gazdaság is, hiszen a schengeni zónán belüli határellenőrzések nehezítik és lassítják a kereskedelmi forgalmat és a vállalatok határon átnyúló működését – tette hozzá.

Nyitókép: Borsos Mátyás/MTI/KKM

#Külföld#szlovénia#schengen#határellenőrzés#magyarország

Címlapról ajánljuk