Külföld

Levett a képernyőről hat riportert a BBC, mert a palesztinok melletti kiállásról posztoltak

rtl.hurtl.hu

2023. október 18. 14:34

A brit közmédiánál fontos a pártatlanság, az újságírók tweetjei pedig a cég szerint Izrael ellen irányulhattak.

Levett a képernyőről hat riportert a BBC, akik az izraeli eseményekről tudósítottak a csatorna arab nyelvű kiadásánál. A hálózat most azt vizsgálja, hogy a szóban forgó újságírók twitteres posztjai valóban Izrael ellen irányulnak, írja a Deadline. A lap szerint akadhatott olyan is, aki nem posztolás, hanem lájkolás miatt került bajba.

A brit közmédia azt nyilatkozta: „Sürgősen kivizsgáljuk ezt az ügyet. A lehető legkomolyabban vesszük az arról szóló vádakat, hogy munkatársaink megszeghették a szerkesztőségi és közösségi médiás szabályzatainkat. Amikor ilyen eseteket találunk, rögtön akcióba lépünk, és fegyelmi lépéseket is teszünk”.

A vitatott posztokat azóta eltávolították a közösségi médiából. Az egyikben a Hamász izraeli elleni támadását a „remény reggeleként” jellemezték, egy másikban azt írták: „Izrael presztízse a sarokban sír”.

Az ügyre a konzervatív Daily Telegraph hívta fel először a figyelmet, amely a CAMERA nevű Izraelpárti amerikai civil szervezet panaszáról tudósított. Ezt a szervezetet a múltban több kritika is érte azzal kapcsolatban, hogy „nem értik az aktivizmus és a pontosság közti különbséget”.

Nyitókép: MTI / AP / Haszan Eszlaiah

#Külföld#izrael#palesztin#bbc#tudósító#riporter#nyomozás#közmédia

Címlapról ajánljuk