Külföld

Videón a gázai kórházrobbanás, ami tüntetéshullámot indított el az arab világban

rtl.hurtl.hu

2023. október 18. 7:17

Több országban is tüntetések törtek ki a több száz halottat követelő gázai kórházrobbanás miatt. Jordánia lemondta a Joe Biden amerikai elnök részvételével tervezett regionális csúcstalálkozót. 

Tüntetések sora tört ki több országban is a Gázában történt, több száz halottat követelő kórházrobbanás után. A sebesültekkel és menedéket keresőkkel teli Al-Ahli baptista kórházat kedd este érte találat. A támadásban legalább háromszáz, de lehet, hogy ötszáz ember halt meg.

A sebesültek száma több százra tehető. Egy gázai kórház orvosa a Washington Postnak elmondta, hogy nagyjából kétszáz sebesültet vittek be hozzájuk, és a folyosókon kénytelenek műteni. A palesztin egészségügyi minisztérium szóvivője szerint néhány sebesültet altatás nélkül tudtak csak megműteni. 

A Hamász palesztin szervezet közlése szerint a kórházat izraeli rakéta rombolta le, míg Izrael szerint az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elhibázott rakétatámadása felelős a történtekért.

Videón a robbanás

A Washington Post a közösségi oldalán tett közzé egy videófelvételt, amin a lap közlése szerint a kórháznál történt robbanás látható. A felvételen fütyülő hangot lehetett hallani a robbanás előtt.

Biden Jordánia helyett Izraelbe utazik

A kórháznál történt robbanás miatt nem utazik Jordániába Joe Biden amerikai elnök, aki egy regionális csúcstalálkozón vett volna részt. Dina Kawar, Jordánia Egyesült Államokba akkreditált nagykövete megerősítette a találkozó törlését, amit azzal magyarázott, hogy ez nem a megfelelő pillanat a tanácskozásra. Az eredeti tervek szerint az amerikai elnök Ammánban Abdullah jordán királlyal és Abdel Fattáh asz-Sziszi egyiptomi elnökkel, illetve Mahmud Abbásszal, a Palesztin Hatóság vezetőjével egyeztetett volna.

Amerikai beszámolók szerint Ajman Safadi, Jordánia külügyminisztere helyi idő szerint szerda hajnalban az Al-Jazeera arab nyelvű adásának úgy fogalmazott, hogy „jelen pillanatban nincs értelme másnak, mint megállítani ezt a háborút”, hozzátéve, hogy „semmi haszonnal nem jár egy ilyen csúcstalálkozó jelenleg”.

Dühös tüntetések

A kórházrobbanás után dühös tüntetések sora tört ki a Közel-Keleten. A libanoni Bejrútban több száz köveket dobáló tüntető csapott össze a biztonsági erőkkel az amerikai nagykövetségnél, aminek közelében egy épületet is felgyújtottak. A francia nagykövetségnél hasonló jelenetek játszódtak le. 

Jordánia fővárosában tüntetők megrohamozták az izraeli nagykövetséget. A több ezer fős tömeget könnygázzal igyekeztek feloszlatni a hatóságok. A városban ott van az amerikai külügyminiszter, aki Joe Biden lemondott érkezését készítette elő. Emellett tüntetések voltak Iránban, Líbiában, Marokkóban, Jemenben és Irakban. 

Nyitókép: Libanoni tüntető egy égő épület előtt a bejrúti amerikai nagykövetség közelében, 2023. október 18-án. Fotó: Stringer/picture alliance via Getty Images

#Külföld#izrael#gáza#Gáza övezet#kórház#robbanás#izraeli háború#Hamász

Címlapról ajánljuk