Külföld

Kutyaszimattal veszik fel a harcot az ágyi poloskákkal a brit otthonokban

rtl.hurtl.hu

2023. október 16. 20:31

Másodpercek alatt kiszagolják a kártevőket. Most hatalmas a kereslet rájuk.

Spánieleket vetnek be az Egyesült Királyság titkos fegyvereként az ágyi poloska elleni háborúban – írta meg a DailyStar

Az ágyi poloskák akár egy évig is elrejtőzhetnek anélkül, hogy táplálkoznának. Gyakran a matracok varrásaiban, szegélylécekben és konnektorokban húzódnak meg, de a zseniális kutyák kevesebb mint 10 másodperc alatt kiszimatolják őket.

Brian Leith, a dél-lanarkshire-i BDL Canine Services munkatársa elmondta: „Egy kártevőirtónak akár 20 percbe is beletelik, hogy megtalálja a poloskákat, ha egyáltalán megtalálja őket” – magyarázta.

Egy szálloda egész emeletét átkutatni nagyon időigényes az emberek számára. Az én kutyám néha kevesebb mint tíz másodperc alatt megtalálja őket

– tette hozzá. 

A 60 éves kutyakiképző egy Benjy nevű négyéves sprockerrel – cocker és springer spániel keverékével – dolgozik. Naponta akár öt ingatlant is felkeresnek Skóciában és Észak-Angliában, egy átlagos három hálószobás házért 150-350 fontot kérnek.

Lucy Currie, a nyugat-yorkshire-i Otleyből, két éve vadászik az élősködőkre angol springer spánieljével, Floyddal.

Floyd imádja. Nagyon hülye arckifejezése van, amikor megtalálja a poloskákat. Számára ez egy játék, aztán megkapja a teniszlabdát.

Az ágyi poloskát „kiszimatoló kutyákat” több iskolában is ki lehet képezni. Egyes szállodák már háromhavonta használják őket, hogy a fertőzéseket idejekorán felismerjék.

Az ágyi poloskák növekvő száma miatti nemzetközi pánik nyomán nagyobb a kereslet a jó orrú kutyákra, mint valaha – jegyzi meg a lap. 

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#ágyi poloska#egyesült királyság#kutya#poloska#szimat#spániel

Címlapról ajánljuk