Külföld

Egy banándinasztia örököse nyerte az ecuadori elnökválasztást

rtl.hurtl.hu

2023. október 16. 18:06

A leendő elnök édesapja irányítja a legnagyobb banántermelő és -szállító hálózatot. 

Daniel Noboa, egy banándinasztia örököse 35 évese  Ecuador valaha volt legfiatalabb elnöke lesz, miután nyert riválisával, a baloldali Luisa González ügyvédnővel szemben – írja a Guardian.

Vasárnap este Ecuadorban Noboa a szavazatok 52,29 százalékát szerezte meg, szemben González 47,71 százalékával.

„Ma történelmet írtunk” – írta Noboa az X-en (Twitteren) közzétett üzenetében. „Az ecuadori családok az új Ecuadort választották, egy olyan országot választottak, ahol biztonság és foglalkoztatás van” – írta. Hozzátette, hogy a választási ígéreteket beváltja, a korrupciót pedig megbünteti.

Noboa, Ecuador leggazdagabb emberének és ötszörös elnökjelöltjének, Álvaro Noboának a fia, aki augusztusban meglepetésként jutott be a második fordulóba. Nyugodt és konfrontációmentes stílusa népszerűvé tette őt, különösen a 18 és 29 év közötti szavazók körében – jegyzi meg a Guardian. 

A Harvard Kennedy Schoolon végzett szakember a munkahelyteremtésre és a gazdaság fellendítésére összpontosított kampányában, adómentességeket és ösztönzőket javasolt az új vállalkozások számára, valamint ígéretet tett arra, hogy több külföldi befektetőt hoz az országba.

Ecuadorban nagyon megugrott a kábítószer-kereskedelem által táplált erőszakos bűncselekmények száma. Ezzel kapcsolatban Noboa azt javasolta, hogy a legerőszakosabb bűnözőket hajókon őrizzék Ecuador csendes-óceáni partjainál. Azt is javasolta, hogy növeljék a katonai jelenlétet a határokon és a partvidéken, amelyek mindkettő a kokain csempészésének helyszínei.

Noboa november 25-én teszi le esküjét, de csak 17 hónapig, 2025-ig fog kormányozni – ezzel kitölti a leköszönő elnök, Guillermo Lasso megbízatását, aki májusban egy vádemelési eljárás során feloszlatta a kongresszust, és előrehozott elnök- és parlamenti választásokat írt ki.

Nyitókép: Franklin Jacome/Getty Images

#Külföld#ecuador#daniel noboa#banán#banántermesztés

Címlapról ajánljuk