Külföld

A párizsi rendőrség könnygázzal és vízágyúval oszlatta a palesztinbarát tüntetést

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 13. 10:30

A francia rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be Párizsban csütörtökön, hogy feloszlasson egy palesztinokat támogató, betiltott gyűlést.

Gérald Darmanin belügyminiszter csütörtökön azt közölte, hogy a Hamász szombati támadása és az izraeli válaszlépés óta Franciaországban „több mint száz antiszemita incidenst” észleltek, amelyek kapcsán 41 embert őrizetbe vettek. A mintegy ötszáz zsidó vallási helyet és oktatási intézményt jelenleg 10 ezer rendfenntartó védi, írja az MTI.

Franciaországban él Európa legnagyobb muszlim és zsidó közössége is, Emmanuel Macron államfő arra szólította fel a franciákat, hogy maradjanak egységesek és tartózkodjanak attól hogy hazahozzák az Izrael és a Hamász közti konfliktust.

Párizsban két, csütörtökre tervezett palesztinbarát tüntetést már előre betiltottak a közrendre hivatkozva, majd a belügyminiszter utasította a prefektusokat, hogy országszerte tiltsanak be minden palesztinbarát tüntetést. Ennek ellenére több száz palesztinbarát tüntető gyűlt össze Párizs központjában csütörtök délután.

A tüntetők azt skandálták, hogy „Izrael gyilkos” és „Macron cinkos”. Az államfő korábban határozottan elítélte a Hamász által elkövetett terrortámadásokat, és megerősítette teljes támogatását Izrael iránt. A francia rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be, hogy feloszlassa a betiltott gyűlést.

Péntek, a „harag napja”

A Hamász az egész muszlim világban tüntetésekre szólított fel a palesztinok támogatására. Péntek délutánra Budapestre is szerveztek tüntetést a külügyminisztérium épülete elé, amit Orbán Viktor felszólítására a rendőrség betiltott.

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 150 embert elraboltak, túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta az 1500-at, a sebesülteké pedig a 6000-et.

#Külföld#izrael#Hamász#Gáza övezet#franciaország#palesztinok#tüntetés#párizs#betiltották#feloszlatás

Címlapról ajánljuk