Külföld

Háromszáz felett az áldozatok száma Gázában, evakuálják a környékbeli településeket

rtl.hurtl.hu

2023. október 8. 14:47

Az izraeli hadsereg a Hamász állásait támadta válaszcsapásként. A sivatagi technopartin szedett áldozatok között van egy ismert izraeli labdarúgó, a 43 éves Lior Aszulin is.

Háromszáztizenháromra nőtt a halálos áldozatok száma a Gáza övezetben, közölte vasárnap a Hamász radikális iszlamista szervezet ellenőrzése alatt álló palesztin terület egészségügy-minisztériuma, ahol az izraeli hadsereg már második napja támadta a számos országban terrorszervezetnek nyilvánított fegyveres mozgalom állásait, írja az MTI és a New Arab.

Szombat óta 1990-en sebesültek meg a palesztin területen, tették hozzá.

Szombat reggel a Hamász a Gáza övezetről több ezer rakétát lőtt ki izraeli területre, a fegyveresei pedig az övezet határvidékén izraeli településekre hatoltak be, ahol megöltek és megsebesítettek sok száz embert, és túszokat hurcoltak az övezetbe. Ez volt legvéresebb támadás Izrael ellen az ötven évvel korábbi jom kippuri háború óta. Ezt követte az izraeli hadsereg ellencsapása a Hamászhoz és a szintén terrorszervezetnek nyilvánított Iszlám Dzsihádhoz tartozó célpontok ellen.

Megindult a civilek kimenekítése

A helyi média az izraeli hadseregre hivatkozva pedig arról számolt be: evakuálják a Gáza övezet melletti települések lakóit. A helyszíni beszámolók szerint még mindig számos, a Gáza övezet melletti településen tűzharcot vívnak az izraeli katonák az övezetből behatolt iszlamista fegyveresekkel, és vasárnap délután is indítottak Gázából rakétákat Izrael területére.

Az izraeli hadsereg vasárnap felszólította a Gáza övezet mellett huszonöt település lakóit, hogy ideiglenesen, biztonsági okból hagyják el otthonukat, mert a behatoló iszlamista fegyveresek miatt ezek a helyek a leginkább veszélyesek.

Vasárnap megtalálták egy ismert izraeli labdarúgó, Lior Aszulin holttestét, aki részt vett a sivatagi technobulin, amelynek látogatói között az izraeli beszámolók szerint mészárlást hajtottak végre az iszlamista Hamász szervezet fegyveresei. A 43 éves csatár 2019-ben vonult vissza az aktív sporttól. Drámai videók keringenek arról, hogyan menekülnek a partizó fiatalok a terroristák elől. Az alábbi Noa nevű lányt elhurcolták a terroristák:


Nyilvánosságra hozták a szombati harcokban elesett tizennyolc katona és harminc rendőr nevét. Különösen heves összecsapások voltak szombaton a szderóti rendőrőrs épületénél, amelyet elfoglaltak az iszlamisták, majd visszaszereztek az izraeli egységek.

A számos országban terrorszervezetként nyilvántartott Hamász szombati támadásában megölt izraeliek száma hivatalos közléseket idéző televíziós jelentés szerint már hatszáz fölött van. Az egészségügyi tárca szerint eddig 2048 sebesültet szállítottak kórházba, akik közül az életveszélyes és súlyos sebesültek számát háromszázötvenre becsülik.

Nyitókép: MTI / EPA / Mohamed Szaber

#Külföld#izrael#Hamász#Gáza övezet#támadás#evakuáció#halottak

Címlapról ajánljuk