Külföld

Szijjártó Péter beszámolt az Izraelben tartózkodó magyarok helyzetéről

rtl.hurtl.hu

2023. október 7. 15:29

Szijjártó Péter külügyminiszter közölte, több mint száz Izraelben tartózkodó magyar állampolgárral tartják a kapcsolatot, magyar áldozatokról vagy sérültekről egyelőre nem tudnak. A kormány arra kér minden Izraelben tartózkodó magyar állampolgárt, hogy jelentkezzenek konzuli védelemre.

Magyarország arra kér minden Izraelben tartózkodó magyar állampolgárt, hogy regisztráljanak konzuli védelemre annak érdekében, hogy a magyar nagykövetség munkatársai fel tudják venni velük a kapcsolatot, és szükség esetén segítséget tudjanak nyújtani – közölte Szijjártó Péter szombaton a Facebook-oldalán.

A kritikus helyzetre való tekintettel arra kérnek minden Izraelben tartózkodó magyar állampolgárt, hogy regisztráljon konzuli védelemre ezen az oldalon. Hozzáteszik, folyamatosan él az ügyeleti telefonszám is (+ 36 80 36 80 36), ahol az illetékes konzulok készek fogadni a hívásokat. A külgazdasági és külügyminiszter azt írta, hogy

több mint száz Izraelben tartózkodó magyar állampolgárral tartják a kapcsolatot, ők valamennyien jól vannak, magyar áldozatokról vagy sérültekről jelenleg nincs tudomásuk.

Szijjártó hozzátette, a legfrissebb információk szerint a tel-avivi Ben-Gurion repülőtér egyelőre nem zárt be, de egyes légitársaságok törölnek járatokat, ezért tervezett utazás esetén fokozott tájékozódás szükséges, írja az MTI.

Mint arról beszámoltunk, szombaton rakétaeső zúdult Izraelre a Gáza övezetből. A szárazföldi támadással párhuzamosan a Hamász fegyveresei Gázából több mint 2500 rakétát lőttek már ki. Izrael teljes mozgósítást rendelt el, Benjámin Netánjáhu miniszterelnök pedig kijelentette: Izrael háborúban áll. A magyar kormány is elítélte a terrortámadást, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a tel-avivi magyar nagykövetség munkatársai épségben vannak, folyamatosan tartják velük a kapcsolatot.

Nyitókép: Szijjártó Péter / Facebook

#Külföld#izrael#terrortámadás#szijjártó péter#magyar állampolgárok#gáza#konzuli védelem

Címlapról ajánljuk