Külföld

Börtönt kértek az Anne Frank-házra antiszemita szöveget vetítő férfira

rtl.hurtl.hu

2023. október 5. 21:29

Egy kanadai-lengyel állampolgárságú férfit vádolnak azzal, hogy antiszemita szöveget vetített az Anne Frank-házra.

A holland ügyészség hat hónapra börtönbe záratná, valamint öt évre kitiltaná Amszterdamból az Anne Frank-házra február elején lézerfénnyel antiszemita feliratot vetítő, kanadai-lengyel állampolgárságú férfit – írta a The Dutch News.

Az ügyészség szerint a 41 éves elkövető, Robert Wilson tettét súlyosbítja, hogy akciójáról drón segítségével videófelvételt készített, amelyet azután közzétett egy közösségi oldalon.

Az akció kétségtelenül arra irányult, hogy rossz fényben tüntesse fel Anne Frankot és vele együtt minden zsidót


– mondta az illetékes ügyész az MTI szerint. A videó túlmutat a sértegetésen, a szöveg zsidóellenes gyűlöletet szít és hátrányosan megkülönböztető – közölték.

A férfi a feliratot február elején vetítette annak háznak a falára, amelyben Anne Frank és családja a második világháború idején megbújt, mielőtt a bergen-belseni koncentrációs táborban meghalt. A ház ma múzeum. Az egyik közösségi oldalon is elérhetővé tett videófelvételen az volt olvasható: Anne Frank, a golyóstoll feltalálója. A szöveg arra az elméletre utalt, amely szerint Anne Frank nem maga írta a később világhírűvé vált naplót.

Wilsont tette elkövetése után nem sokkal Németországban vették őrizetbe, mielőtt felszállt volna egy Kanadába tartó repülőgépre. Kiadták Hollandiának, ahol július óta tartják őrizetben.

Nyitókép: Getty Images/Sjoerd van der Wal

#Külföld#antiszemita#Anne Frank#ház#vetítés#ügyészség#amszterdam#hollandia

Címlapról ajánljuk