Külföld

Szlovákia visszaállítja az ellenőrzést a magyar határon az északra menekülők özöne miatt

rtl.hurtl.hu

2023. október 4. 12:37

A szlovák kormány így próbálja csökkenteni az illegális határátlépők számát.

Az ellenőrzéseket Szlovákia Magyarországgal közös belső határának teljes hosszán, az aktuális fenyegetettséghez mérten rugalmasan, a biztonsági helyzet alakulásától függően hajtják végre

idézi a Paraméter a szlovák belügyminisztérium szerdai közleményét.

A szlovák kormány szerint a magyar határon azért kell visszaállítani az ellenőrzést, mert így próbálják csökkenteni az illegális határátlépők számát, akik Szlovákián keresztül utaznak az Európai Unió más államaiba.

Ahogy a Házon kívül kedd esti riportjából kiderült, a menekülők azért akarnak minden áron átjutni Szlovákiába, mert ott menekülttáborba kerülnek, és számíthatnak rá, hogy továbbállhatnak Nyugat-Európába. Ehhez képest ha Magyarországon fogják el őket a hatóságok, visszatoloncolják őket Szerbiába.

A szlovák belügy most azt közölte: a menekülők Szlovákiát biztonságos országnak tekintik, ahonnan nem fenyegeti őket a schengeni övezetből való kiutasítás veszélye. 

Szlovákiához hasonlóan döntött a napokban Lengyelország, Csehország és Ausztria is, éjféltől ezeknek az országoknak a Szlovákiával közös határszakaszain szintén visszaállítják az ellenőrzést.

Nyitókép: Jean-Philippe Tournut / Getty Images

#Külföld#szlovákia#magyarország#migráns#határellenőrzés#menekült#menekülők#schengen

Címlapról ajánljuk