Külföld

Kilőtték drónokkal az oroszok legfejlettebb légvédelmi rendszerét

rtl.hurtl.hu

2023. október 4. 15:51

A méregdrága Sz-400-asra drónokkal csaptak le ukránok Oroszország területén.

Dróntámadás során megsemmisült egy Sz-400-as orosz Triumf légvédelmi rendszer az oroszországi Belgorod régióban – közölte Anton Gerashchenko ukrán belügyminiszter-helyettes.

Az orosz Telegram csatornák arról számoltak be, hogy mintegy 20 robbanás hallatszott azon a területen, ahol a rendszer állt. A közeli településeken áramkimaradás volt.

Ez a második olyan orosz Triumf komplexum, amely az elmúlt hónapban megsemmisült. Az elsőt szeptember 14-én Jevpatorijában érte találat. A katonai veszteség mellett komoly anyagi kár is érte az orosz hadsereget, mert egy Sz-400-as rendszer az ukrán politikus szerint 1,2 milliárd dollárba kerül.


Az Sz-400-as az oroszok legmodernebb légvédelmi rendszere, 2007 óta van szolgálatban. A légi fenyegetések széles spektruma ellen terveztek, a pilóta nélkül járművektől (UAV) egészen a ballisztikus rakétákig. A hatótávolsága kb. 400 kilométer, de a radarrendszerei 600 kilométerre képesek ellátni. Úgy látszik, hogy az ukrán drónokat nem vette észre.

Gerashchenko a Twitteren megjegyezte, az oroszoknak ezentúl talán új nevet kell kitalálniuk ennek a komplexumnak (a Triumf jelentése: diadal).

Nyitókép: Reuters/Evgenia Novozhenina

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#anton geraschenko#sz-400

Címlapról ajánljuk