Külföld

A Fehér Házban mondott megható beszédet a szklerózissal küzdő Selma Blair

rtl.hurtl.hu

2023. október 3. 19:12

A színésznő leszögezte: a fogyatékossággal élők élete is ugyanolyan értékes, a törvényeknek pedig ezt kell tükrözniük.

A Fehér Ház vendége volt Selma Blair színésznő, a fogyatékossággal élő amerikaiakról szóló törvény 33. és a rehabilitációs törvény elfogadásának 50. évfordulója alkalmából – írja a People. 

A 80 éves Biden szenátorként azért küzdött mindkét törvény elfogadásáért, mert „akkor is hitt abban, ahogyan most is hisz abban, hogy a szövetségi kormányzat méltósággal és tisztelettel tartozik minden amerikainak, különösen a fogyatékossággal élőknek”.

Selma Blair – akinél 2018 augusztusában diagnosztizáltak szklerózis multiplexet, „büszke fogyatékossággal élő nőnek” nevezte magát, és méltatta a fogyatékossággal élőket védő intézkedéseket, mondván:

a méltányosság felé való törekvés folytatódik. Törvényeinknek és politikánknak tükrözniük kell, hogy a fogyatékossággal élők élete nem kisebb értékű.

Miközben beszélt, Blair szolgálati kutyája, Scout megpihent az elnök lábainál, ez a pillanat pedig hamar terjedni kezdett a közösségi médiában: 


Az eseményen más fogyatékossággal élő amerikaiak és családtagjaik, valamint kongresszusi képviselők és szószólók is jelen voltak.

Biden keddi beszédében megjegyezte, hogy a mérföldkőnek számító amerikai fogyatékossággal élőkről szóló törvény egy „kétpárti törvényjavaslat volt, amelyet egy republikánus elnök, George H.W. Bush írt alá 33 évvel ezelőtt ezen a helyen, a Fehér Ház gyepén”.

Az 1990-ben elfogadott törvény tiltja a fogyatékosságon alapuló megkülönböztetést, és megköveteli a munkáltatóktól és a közintézményektől, hogy ésszerű akadálymentesítést biztosítsanak a fogyatékossággal élők számára.

Nyitókép: Kevin Dietsch/Getty Images

#Külföld#selma blair#joe biden#fogyatékosság#fogyatékossággal élők#törvény#Szklerózis Multiplex

Címlapról ajánljuk