Külföld

Leköszönő vezérkari főnök: Az amerikai hadsereg nem esküszik fel egy diktátorjelöltre

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 29. 21:03

Mark Milley-t Donald Trump nevezte ki 2018-ban, de annyira megromlott köztük a viszony, hogy a volt elnök már arról posztolt, hogy a tábornok megérdemelné a halálbüntetést.

Az amerikai hadsereg nem fog felesküdni egy diktátorjelöltre – jelentette ki az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának leköszönő elnöke, Mark Milley tábornok.

A CNN szerint Milley félreérthetetlenül Donald Trumpra utalt, aki az elmúlt napokban árulással vádolta meg őt, és azt írta közösségi oldalán, hogy a tábornok halálbüntetést érdemelne azért, ahogy a 2021 eleji zavargások idején viselkedett.

A CNN felidézi, hogy két nappal a Capitolium ostroma után Milley attól tartva, hogy Trump mentális állapota súlyosan leromlott, arra utasította a hadvezetést, hogy senkitől ne fogadjanak el parancsot az ő tudtán kívül. Emellett telefonon felvette a kapcsolatot Pekinggel, hogy jelezze: az Egyesült Államok nem készül katonai csapásra Kína ellen. Ezt Trump körei úgy értelmezték, hogy Milley a helyzetet kihasználva összejátszott a kínaiakkal.

A tábornok szerint nemcsak megfelelően járt el, de a Trump-kormányzat számos magas rangú tisztségviselője is tudott a lépéseiről. Azután, hogy a volt elnök arról írt, hogy megérdemelné a halálbüntetést, Milley intézkedéseket tett a saját és családja biztonsága érdekében.

Pénteki beszédében, amikor átadta tisztségét Charles Brown tábornoknak, Mark Milley kijelentette:

Egyedülállók vagyunk a világ hadseregei között. Nem esküszünk fel egy országra, nem esküszünk fel egy törzsre, nem esküszünk fel egy vallásra. Nem esküszünk fel egy királyra, egy királynőre, egy zsarnokra vagy diktátorra. És nem esküszünk fel egy diktátorjelöltre. Az Alkotmányra esküszünk fel és arra az eszmére, ami Amerikát jelenti, és készen állunk meghalni azért, hogy megvédjük.

Bár Milleyt Trump nevezte ki 2018-ban, 2020 nyarán megromlott köztük a viszony. A tábornokot lefotózták, ahogy a George Floyd halála miatti tüntetések idején együtt jött ki az elnökkel egy templomból, és fényképezkedtek is. Később Milley bocsánatot kért azért, hogy olyan látszatot keltett, mintha a hadsereg belefolyna a belpolitikába, ezzel pedig felbőszítette Trumpot – emlékeztetett a CNN.

Nyitókép: REUTERS/Evelyn Hockstein

#Külföld#mark milley#donald trump#amerikai egyesült államok#hadsereg#halálbüntetés#eskü

Címlapról ajánljuk