Külföld

Osztrák kancellár: ha meleg ételt akarnak a szegény családok, egyenek a McDonald's-ban

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 28. 20:36

Szerinte a legolcsóbb hamburgert mindenki megengedheti magának.

Össztűz alá került Karl Nehammer osztrák kancellár, miután egy kiszivárgott felvételen arról beszélt, hogy az alacsony jövedelmű szülők etessék csak a McDonald's hamburgereivel a gyerekeiket, ha meleg ételt akarnak adni nekik – írja a Politico.

A felvételen Nehammer a szegénységről beszélt, mielőtt arról panaszkodott, hogy a sajtóban hogyan foglalkoznak a gyermekéhezéssel.

Szóval mit jelent az, hogy Ausztriában egy gyerek nem kap meleg ételt? Tudják, mi a legolcsóbb meleg étel Ausztriában? Nem egészséges, de olcsó: egy hamburger a McDonald's-ban 1,40 euró, ha sült krumplit veszek hozzá, 3,50 euró. Most komolyan, valaki azt állítja, hogy olyan országban élünk, ahol a szülők nem engedhetik meg maguknak ezt az ételt a gyermeküknek

– mondta Nehammer.

A beszéd egy Salzburg melletti borüzletben hangzott el még júliusban, ahol a kancellár azt is mondta:

ha túl kevés a pénzem, akkor többet dolgozom.


„A józan ész szempontjából nyilvánvalóan ez a legrosszabb egészségügyi tanács, amit bárkinek, de leginkább a gyerekeknek adhatunk” – mondta az ügyről Dorota Sienkiewicz, az EuroHealthNet politikai vezetője.

Michael Landau, a szegények életkörülményeinek javításán dolgozó Caritas Austria elnöke az X közösségi oldalon (Twitter), azt írta:

Ausztriában senkinek sem kell télen éhen halnia vagy megfagynia, ebből a szempontból szerencsés helyre születtünk. De aki azt mondja, hogy Ausztriában senki sem éhezik vagy fagyoskodik, annak fogalma sincs a valóságról.

Nehammer csütörtökön szintén az X-en tett közzé egy videót, amelyben megvédte a kijelentéseit és nem kért bocsánatot. Szerinte továbbra is 200 ezer betöltetlen részmunkaidős állás van az országban, és a kormánynak nem kalóriatáblázatok alapján kell szemmel tartania, hogy egy gyerek kap-e eleget enni, és hogy az az étel egészséges-e.

Kiállok amellett, hogy a teljesítményt jutalmazni kell, és kiállok amellett, hogy a szülőknek kötelességük gondoskodni a gyermekeikről

– tette hozzá. 


Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

#Külföld#karl nehammer#osztrák kancellár#kancellár#ausztria#mcdonald's#gyermekétkeztetés#éhezés#szegény

Címlapról ajánljuk