Külföld

Moszkva üzent az örmény kormányfőnek: nagy hibát követ el, ha a Nyugattal kacérkodik

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 25. 19:56

A Kreml keményhangú közleményben bírálta Nikol Pasinján örmény miniszterelnököt, aki vasárnap arról beszélt, hogy az orosz szövetség már kevés.

Örményország csak saját magát okolhatja Azerbajdzsán győzelméért Hegyi-Karabahban, mert ragaszkodott ahhoz, hogy a Nyugattal flörtöljön ahelyett, hogy Moszkvával és Bakuval együtt dolgozott volna a békéért – közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium a Reuters szerint.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök vasárnap a nemzethez intézett beszédében azt mondta, hogy Oroszország cserbenhagyta Örményországot azzal, hogy nem nyújtott több segítséget a szakadár régió körüli válság elhárításához. Azt is a Kreml szemére vetette, hogy az Oroszország és Örményország közötti stratégiai partnerség már nem képes garantálni hazája biztonságát és hogy Moszkvának még jobban fájjon: bejelentette, hogy előkészületeket tettek a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC) 2002-ben létrehozó 1998. évi Római Statútumhoz történő csatlakozásra. Az ICC az a szervezet, ami háborús bűnökkel vádolja Vlagyimir Putyin orosz elnököt ukrán gyerekek Oroszországba deportálása miatt.

Az orosz külügyi tárca szerint a jereváni vezetés hatalmas hibát követ el, amikor szándékosan megpróbálja lerombolni Örményország sokoldalú és évszázados kapcsolatait Oroszországgal, miközben az országot a Nyugat geopolitikai játszmáinak túszává teszi – közölte.

Azerbajdzsán a múlt héten villámháborúban elfoglalta Hegyi-Karabahot, emiatt több ezer örmény menekült Örményországba. Baku megígérte, hogy megvédi az ott élő mintegy 120 ezer örmény jogait, de sokan ezt nem veszik komolyan és etnikai tisztogatásoktól tartanak.

Oroszország, amelynek mintegy 2 ezer békefenntartója van a térségben, azt mondta, hogy Pasinján megpróbálja felmenteni magát a bel- és külpolitikai kudarcok felelőssége alól azzal, hogy Moszkvára hárítja a felelősséget.

Amikor az azeriek elfoglalták Karbahot, Jerevánban tüntetések kezdődtek. Moszkva tagadta hogy köze lenne ezekhez, és figyelmeztette Pasinjánt, hogy Oroszország nem robbant ki a forradalmakat, a Nyugat viszont igen.

Nyitókép: Reuters/Sputnik/Pavel Bednyakov.

#Külföld#örményország#oroszország#azerbajdzsán#Hegyi-Karabah

Címlapról ajánljuk