Külföld

Enyhül a viszony a lengyelek és az ukránok között, mégis kaphat Kijev fegyvert

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 25. 21:15

Nem adna most vásárolt, modern felszerelést Lengyelország Ukrajnának, viszont a régi mehet Andrzej Duda elnök szerint.

Megkaphatják a régebbi lengyel fegyvereket az ukránok, ha azokat modernebbre cseréltük – közölte hétfőn Andrzej Duda lengyel elnök, amivel nyilvánvalóan megpróbálta enyhíteni a múlt héten elmérgesedett viszonyt Kijevvel – írja a Guardian.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a múlt héten kijelentette, hogy Varsó nem küld fegyvereket Ukrajnának, mivel igyekszik feltölteni saját készleteit. A lengyel kormányfő azt követően döntött így, hogy Volodimir Zelenszkij élesen bírálta az ukrán gabonaimportot korlátozó kelet-európai országokat.

Duda azután beszélt a régi felszerelésről, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma bejelentette, hogy Washington 2 milliárd dollárértékű közvetlen külföldi katonai finanszírozási megállapodást írt alá Lengyelország védelmi korszerűsítésének támogatására.

Az elnök azt is elmondta, újabb felszerelések adományozása nem került szóba. „Ezeket a felszereléseket a lengyel hadsereg megerősítésére kell felhasználni. Nem azért költünk milliárdokat, hogy csak úgy átadjuk” – mondta. „Ha a régi felszerelést modernre cseréljük, nem látok problémát abban, hogy Ukrajnába küldjük” – tette hozzá.

Az AP hírügynökségnek nyilatkozó elemzők egyébként úgy vélekedtek, hogy Morawiecki kijelentése arról, hogy nem küldenek több fegyvert, a lengyel választási kampány része volt, és az ország valójában már átadott Ukrajnának szinte mindent, amit lehetett.

Nyitókép: Reuters/Kacper Pempel.

#Külföld#Andrzej Duda#lengyelország#orosz-ukrán háború#ukrajna

Címlapról ajánljuk