Külföld

Szijjártó Peter a CNN-en: Meg kell értenünk Zelenszkijt

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 22. 10:40

Interjút adott Richard Questnek a CNN-en Szijjártó Péter. A külügyminiszter az orosz-ukrán háború mielőbbi befejezését szorgalmazta, és Ukrajna területi integritásának fontosságáról beszélt. 

„Itt az idő a békére, a háborút meg kell állítani” – jelentette ki Szijjártó Péter a CNN-nek adott interjújában. A magyar külügyminiszter szerint „a béke körülményei nem fognak javulni”, Európában és az Egyesült Államokban „egyfajta Ukrajna-fáradtságot” lehet tapasztalni.

Arra a felvetésre, hogy jelenlegi helyzetben a tűzszünet és a mielőbbi béke követelése a lényegében Oroszország háborús területi nyereségeinek jóváhagyását jelentené Ukrajnával szemben, Szijjártó közölte, hogy Magyarország soha nem ismerte el Ukrajna egyetlen területének megszállását sem.

Amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök diplomáciai képességeiről kérdezték, a miniszter úgy válaszolt, ennek eldöntését az ukránokra érdemes bízni:

Nézze, hagyjuk az ukránokra, hogy eldöntsék, Zelenszkij elnök jó vagy rossz diplomata. Az országáért harcol. Ki tenné ezt másképp? Úgy értem, a saját országáért harcol. Meg kell értenünk őt.

Jelezte ugyanakkor: ha Ukrajna visszaadná az ukrajnai magyar kisebbség jogait, az megkönnyítené Magyarország viszonyulását például Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatban. Az ukrajnai magyar kisebbségről elmondta, a jog eszközével védik őket, és szerinte minden ország ezt tenné. Közölte, százötvenezer magyar él ott, és az ő jogaik csorbítása nem Zelenszkij elnökkel kezdődött, hanem már 2015-ben. Kifejtette, sok találkozója volt Ukrajna éppen aktuális külügyminiszterével, és arra kérte őket, ne tegyék ezt.

Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásairól közölte, ha nem adják vissza a magyarok jogait, „nagyon bonyolult helyzetbe kerülünk (...), mivel a kisebbségi jogok, a nemzeti kisebbségek jogai, ennek tiszteletben tartása nagyon fontos európai kérdés”.


Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

#Külföld#szijjártó péter#richard quest#cnn#interjú#ukrajna#Volodimir Zelenszkij#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk