„Nem dobná ki a Fideszt az ágyából” a német szélsőjobb EP-listavezetőjeAhogy a Mi Hazánkat sem. Szerinte az egy okos, fiatalos párt.
Külföld

„Nem dobná ki a Fideszt az ágyából” a német szélsőjobb EP-listavezetője

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 19. 15:43

Ahogy a Mi Hazánkat sem. Szerinte az egy okos, fiatalos párt.

Interjút adott a Gulyáságyú Médiának a németországi szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) Európai Parlamenti képviselője. 

Maximilian Krah – aki EP-listavezető lesz jövőre – többek között arról beszélt, hogy 

úgy látja, hogy a fiatal magyar választók inkább Mi Hazánk, mint a Fidesz mellett vannak. 

„Én pedig mindig azt javaslom, hogy a jövőbe nézzünk és ne a múltba” – tette hozzá.

A politikust arról is megkérdezték, hogy mit gondol Orbán Viktornak arról a tervéről, hogy egyesítse az ID-t és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportját. A kérdésre Krah úgy reagált:

A külpolitika miatt ez nagyon nehéz volna. (…) Kétféleképpen is lehetünk jobboldaliak Európában. Vannak olyan jobbosok, mint mi és Orbán Viktor, akik inkább eurocentrikus jobboldaliak. Ám vannak olyanok is, akik teljesen Amerika felé tekintenek, vagy például a neokonok.

Ők egyáltalán nem értik Európát, teljes renacionalizációt akarnak, és aztán ezek az apró kis nemzetállamok közvetlenül az Egyesült Államok vazallusai lesznek. Ez teljesen más koncepciója a jobboldali politikának. És ha ezeket egy csoportba rakjuk, az nehezen kezelhető helyzetet eredményez.

Krah hozzátette: az AfD általában véve egy meglehetősen konstruktív párt, nem szűklátókörűek, de nem tartják reális forgatókönyvnek az egy, nagy közös jobboldali frakciót.

Arra a felvetésre, hogy mit tennének, ha a Fidesz mégis kezdeményezné a társulást az AfD-vel, Krah úgy nyilatkozott:

… akkor nem dobnánk ki őket az ágyunkból.

Ahogy nem dobnák ki a Mi Hazánkat sem: Krah szerint „az egy nagyon érdekes, okos párt”, szerinte fiatalok, frissek, szókimondóak.

A politikus elmondta, hogy időnként beszél a párt embereivel és fideszes kollégákkal is. 

Biztos vagyok benne, hogy a Mi Hazánknak egyre nagyobb befolyása lesz Magyarországon. Én pedig mindig is azt támogattam, hogy a jövő győzteseire fogadjunk. A Mi Hazánk még eléggé ismeretlen Magyarországon kívül, de ez meg fog változni. Az egy okos párt.

Nyitókép: REUTERS/Annegret Hilse

#Külföld#maximilian krah#AFD#németország#szélsőjobb#ep-listavezető#gulyáságyú média

Címlapról ajánljuk