Külföld

A világ legkorosabb társadalma: minden tizedik japán elmúlt 80 éves

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 19. 8:18

A lakosság csaknem harmada 65 év feletti.

Japán történetében először a lakosság 10 százaléka 80 évnél idősebb – írta a BBC.

A hivatalos statisztikák szerint a 125 milliós népesség 29,1 százaléka 65 éves vagy annál idősebb, ezzel az ország a világ legkorosabb társadalmának számít. A második helyen Olaszország áll (24,5 százalék idősebb 65 évnél), míg a harmadik helyen Finnország (23,6 százalékos aránnyal.)

Japánban az egyik legalacsonyabb a születési ráta a világon, a mindenkori kormánynak pedig egyre nagyobb nehézséget okoz az elöregedő lakosságról való gondoskodás, valamint a társadalombiztosítás finanszírozása. Pedig az ország időskori foglalkoztatási rátája a legmagasabbak közé tartozik, a 65 éves vagy annál idősebb munkavállalók a nemzeti munkaerő több mint 13 százalékát teszik ki.

A születésszám növelésére tett erőfeszítések nem jártak sikerrel: továbbra is emelkednek a megélhetési költségek, ráadásul nem is marad idő a családalapításra a hírhedten hosszú munkaidő mellett. A becslések szerint 

az országban kevesebb mint 800 ezer gyerek született tavaly, miközben az 1970-es években ez a szám még több mint kétmillió volt.

A kormány egyelőre továbbra is kitart álláspontja mellett, és nem enged más országokból tömegével munkavállalókat, akik javíthatnának a termékenységi mutatókon. 

Magyarországon csökkent az elmúlt tíz évben az egyik legnagyobb arányban a népesség az Európai Unióban az Eurostat augusztusi adatai szerint:

Nyitókép: Majama Kimimasza/MTI/EPA

 

 

 

 

 

#Külföld#japán#korfa#nyugdíj

Címlapról ajánljuk