Külföld

Betilthatják ezt az életveszélyes kutyafajtát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 11. 8:23

A hétvégén újabb kutyatámadás történt Angliában, amiről félelmetes videófelvétel is készült. A történtek után a belügyminiszter az amerikai bully xl betiltását fontolgatja.

Mint arról korábban az rtl.hu is beszámolt, az Egyesült Királyságban egyre népszerűbb egy viszonylag új kutyafajta, az amerikai bully XL, amit egyes szakértők rendkívül veszélyesnek tartanak. A brit adatok szerint az elmúlt 25 évben évente átlag 3 halálos kutyatámadás történt az Egyesült Királyságban, azonban 2022-ben ez a szám fölugrott 10-re, és 7 esetben amerikai bully XL volt a gyilkos kutyafajta. 

Szombaton újabb kutyatámadás történt: Birminghamben elszabadult egy amerikai bully XL, ami megtámadott és megharapott egy 11 éves kislányt, majd két felnőttet is összeharapott, akik próbálták a megvadult állatot megfékezni.

A történtekről készült félelmetes videó villámgyorsan terjedni kezdett az interneten:


A támadás után a két férfit kórházba vitték, a rendőrség pedig lefoglalta a kutyát tulajdonosától.


Suella Braverman brit belügyminiszter vasárnap Twitteren azt közölte, hogy megdöbbentették a történtek.

Az amerikai XL Bully egyértelmű és halálos veszélyt jelent közösségeinkre, különösen a gyerekekre. Nem folytathatjuk így. Sürgős tanácsot kértem a betiltásukkal kapcsolatban.


Az Amerikai bully (ami nem azonos az amerikai buldoggal) egy hibrid kutyafajta, amit az 1990-es évek elején tenyésztették ki az Egyesült Államokban, amerikai pitbullterrierek és amerikai staffordshire terrierek keresztezésével. Az XL a legtestesebb, a hím marmagassága elérheti az 55-60 centimétert, testsúlya a 60 kilót.

A halálos kutyatámadások az amerikai bully túltenyésztése miatt szaporodhattak meg. A laikus kutyaszaporítók, akik előszeretettel kísérleteznek kutyafajták keverésével, gyakorlatilag olyan megváltozott DNS-sel rendelkező amerikai bully XL kutyákat tenyésztettek ki, amelyek társaiknál jóval izmosabbak, gyorsabbak és ingerlékenyebbek. A bajt tetézi, hogy a hatóságoknak fogalmuk sincs, hogy hány ilyen kutya lehet az országban.

#Külföld#amerikai bully xl#egyesült királyság#kutyatámadás#betiltás

Címlapról ajánljuk