Külföld

Húszévi börtönt kapott egy fotós, mert tudósított egy ciklon pusztításairól

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 6. 21:10

A 40 éves mianmari fotós ellen négy bűncselekmény gyanújával indítottak eljárást, köztük a természeti katasztrófák elhárításáról szóló törvény megszegése miatt.

Húszévi börtönbüntetésre ítéltek szerdán egy fotóriportert a katonai junta vezette Mianmarban, mert tudósított a Mocha ciklon pusztításairól – közölte az őt foglalkoztató, jelenleg illegálisan működő Myanmar Now hírportál.

Szaj Zav Tajkot május végén tartóztatták le Rakhajn államban, ahonnan tudósított a ciklon pusztításairól. A 40 éves fotóriporter ellen négy bűncselekmény gyanújával indítottak eljárást, köztük a természeti katasztrófák elhárításáról szóló törvény megszegése miatt.

A 2021 februárjában végrehajtott katonai puccs óta ez a legsúlyosabb börtönbüntetés, amelyet médiaalkalmazottra kiszabtak Mianmarban. Nemzetközi szervezetek adatai szerint a hatalomátvétel óta ezreket zártak börtönbe, illetve ítéltek halálra a délkelet-ázsiai országban. A Fogva tartott Újságírók Csoportja (Detained Journalist Group) nevű nemzetközi jogvédő szervezet adatai szerint az államcsíny óta több mint százötven újságírót tartóztattak le, és négy médiamunkás halt meg.

A katonai kormányzat nem nyilatkozott az ügyről.

A Mocha ciklon május 14-én csapott le Mianmarra és a szomszédos Bangladesre. A heves eső és az erős szél következtében rengeteg ház romba dőlt, és utak kerültek víz alá.

A mianmari hatóságok közlése szerint 148 ember vesztette életét az ítéletidőben, többségük az ország nyugati részén lévő Arakán államban élő rohingja kisebbség tagjai. A hatóságok hamisnak nevezték a több mint 400 halottról szóló helyi sajtójelentéseket.

A Mocha pusztításával kapcsolatban az ENSZ bírálta a katonai juntát, mert nem engedte, hogy a nemzetközi segélyek eljussanak az érintett régiókba.

Nyitókép: Árvíz a mianmari Ranguntól mintegy 80 kilométerre északkeletre fekvő Bagóban 2023. augusztus 11-én. Fotó: MTI/AP.

#Külföld#mianmar#ciklon#junta#banglades

Címlapról ajánljuk