Külföld

Provokatív német polgármestert hívott meg a kormányközeli MCC, megfricskázta az Orbán-párti közönséget

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 6. 13:11

A provokatív akcióktól nem idegenkedő Boris Palmer akkor is hű volt önmagához, amikor a magyar kormányhoz közeli MCC rendezvényén adott elő, és válaszolt a javarészt idősödő urakból álló közönség kérdéseire. Egy német lap szerint a provokációk elsősorban az Orbán Viktorral szimpatizáló közönségnek szóltak. Tucker Carlson vastapsot kapott, a német előadó inkább csak udvarias tapsot. 

A magyar hírekbe kevésbé került be, hogy a kormányközeli Matthias Corvinus Collegium (MCC) meghívta előadni Boris Palmert, a németországi Tübingen polgármesterét. Az MCC egyike azoknak az alapítványoknak, amelyekbe a kormány állami vagyont privatizált, a gyakran a Fidesz káderkeltetőjeként emlegetett MCC alapítványa például megkapta a Mol és a Richter 10-10 százalékos részvénycsomagját. Furcsa helyzetüket jól mutatja, hogy csak pereskedés után derült ki, hogy idei, ötmilliárdos támogatásukat külön mentesítették a kötelezettségvállalási tilalom alól.

A közvagyon kiszervezéséről az RTL Híradó készített riportot:


Palmer gyakran kritizálja Németország menekültpolitikáját, provokatívan fogalmaz, ideális választásnak tűnhetett az MCC számára. Szeptember 5-én este „A zöld határon is túl...” címmel adott elő az MCC-ben.

Már az is kisebb visszatetszést váltott ki például a német Weltből, hogy Palmer elfogadta a meghívást. A szintén kormánypárti Mandiner szemléje szerint Palmer szemére vetették, hogy „az MCC a jobboldali populista Orbán-kormány káderiskolájának tekinthető. Az oktatási intézmény és agytröszt többek között az USA-ból importálja az ultrajobboldali publicisták eszméit, akiknek írásait magyar fordításban adja ki. Ugyanakkor a jobboldali konzervatív és ultrajobboldali aktivisták és mozgalmak nemzetközi hálózatépítésén dolgozik.” 

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámolót írt a keddi eseményről – amelyről cikkünk írásakor egyetlen hírt sem találtunk a korábban még lelkesnek tűnő kormánymédiában. Úgy tűnik ugyanis, hogy Palmer nem teljesen azt a műsorszámot adta elő, amire számítani lehetett. 

Összekeverték az MCC-t a Corvinusszal

A lap szerint Palmer felolvasta a DPA német hírügynökség augusztusi anyagát, amelynek a címe ez volt: „Boris Palmer előadást tart Magyarországon az Orbán-közeli intézetben – heves kritikák.” A hírben idézték Nicolas Fink tartományi parlamenti képviselőt, aki azt mondta, hogy a megosztási kísérletek és a szélsőjobboldalnak való megfelelés az utolsó, amire Európának mostanában szüksége van. Palmer biztosította őt, hogy ő még soha nem hallott ilyesmiről. 

Palmer saját bevallása szerint egyébként a Tübingeni Egyetemen, a városvezetésen keresztül érdeklődött az MCC-ről. Csak ezután fogadta el az annak égisze alatt működő Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért meghívását. A városvezetés és az egyetem tudta, hogy az intézet közel áll Orbán Viktorhoz, de azt is, hogy fontos kapcsolódási pont a német és a magyar gazdaság között, a rendezvény pedig lehetőséget kínál a szabad véleménynyilvánításra. 

Csakhogy két nappal később a Tübingeni Egyetem tisztázta: azt hitték, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemről van szó, nem pedig az MCC-ről. 

Az egyetem nemzetközileg elismert intézmény, de az MCC szerepét rendkívül kritikusan szemlélik. 

Másképp állt a menekültügyhöz, mint várták tőle

A FAZ beszámolója alapján ugyan Palmer az MCC színpadán is provokált, azonban 

a provokációk elsősorban az Orbán-közeli közönségnek szóltak.

Palmer elmesélte a szíriai Ryyan Alshebl történetét, aki 2015-ben az égei-tengeri és a balkáni útvonalon keresztül érkezett Németországba, gyorsan képezni kezdte magát, közigazgatási állást vállalt, állampolgár lett, majd tavaly áprilisban egy német falu polgármesterévé választották. 

Ajánló: Egy német faluban egy szíriai menekültet választottak meg polgármesternek

Palmer szerint ha a magyar politikán múlott volna, Alshebl nem jutott volna át. Akkor a szíriai vezető, Aszad katonájaként a lelkiismerete ellenére honfitársait kellett volna gyilkolnia. 

Lehetséges, hogy a magyar menekültpolitikában sincs minden rendben?

– tette fel a kérdést a közönségnek Palmer, aki több magyar vonatkozású kérdést is felvetett:

  • Ha az EU hosszú vívódás után alapvetően egyetértett a magyar állásponttal, hogy a menekültügyi eljárásoknak a külső határokon kell zajlaniuk, akkor a magyar kormány ezt miért utasítja el?
  • Csak azért, mert egy elosztási rendszer Magyarországra is ró egy kis részt, tényleg túlterheli az országot 3000 menekült védelme? 
  • Talán Magyarországnak magának is része volt abban, hogy más országokban lejáratták? 

A lap szerint Palmer nem fogalmazott meg saját vádakat, hanem a Süddeutsche Zeitung egyik cikkéből idézett utalásokat a jogállamiság hiányosságaira, a járványszerű korrupcióra és a gazdagodásra, többek között a kormányfő családjában. Viszont elismerte, hogy a magyar kormánynak valódi demokratikus felhatalmazása van. Egy saját történelmű országnak joga van ahhoz is, hogy kifejezze saját véleményét, például abban a kérdésben, hogy meddig kell nyitni a migráció felé – mondta el.

Palmert egyebek mellett egykori pártjáról, a Zöldekről is faggatták. Volt, aki azt akarta tudni, hogy a korábbi pacifisták miért lettek most háborúpártiak. A pacifizmusnak már több mint két évtizede vége, hiszen a kormányon lévő zöldek felelősek a koszovói háborúért, válaszolta Palmer. És miért tűrték el a korábbi feministák a bevándorlók nőkkel szembeni elnyomó magatartását? „Ez jól megfigyelhető, ez így van. Ilyen esetben kettős mércét alkalmazunk, és magasabbra tesszük a mércét azok számára, akik velünk szocializálódtak, mint mások számára, akik nem” – mondta. Ő maga ezt teljesen helytelennek tartja. 

A lap szerint Palmer Tucker Carlson amerikai újságíróval szembeni erős kritikája a későbbi kérdezz-felelek során nemtetszést és ellentmondást váltott ki. 

A Fox News egykori műsorvezetője nemrégiben tartott előadást az MCC-ben, ahol többek között az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantását a Biden-kormány művének állította be. Az Egyesült Államok szerinte ezzel háborús cselekményt követett el Németország ellen. A németek aludtak, de egy nap majd felébrednek, idézte a lap Carlsont.

Palmer gyorsan felkapta a fejét: szerinte valakinek meg kellett volna cáfolnia ezt az abszurd összeesküvés-elméletet, hiszen az európai nyomozók egyértelmű jelzésekkel rendelkeztek arról, hogy a robbanás az ukránok műve volt. Persze a magyarok nyugodtan elfogadhatják ellentmondás nélkül, amit Carlson mond, de akkor ne csodálkozzanak, ha Németországban az a reakció, hogy

ezek megőrültek.

A közönség, amely a lap szerint inkább professzorokból és idősebb urakból állt, mint diákokból, azt kérdezte, hogy Ukrajna balti-tengeri hozzáférés nélkül hogyan tudott volna egyedül végrehajtani egy ilyen szabotázsakciót.

Az ön kérdése megválaszolhatatlan egy olyan város polgármestere számára, amelynek még tengerpartja sincs

– tért ki Palmer, aki szerint nem ellentmondásos azt mondani, hogy nem tudja biztosan a választ, de azt biztosan tudja, hogy egy bizonyos állítás összeesküvés-elmélet.

Palmer hasonlóságot állapított meg a jobb- és baloldali abszolutista gondolkodás között. A Trump-féle jobboldali populizmus szerinte azt állítja, hogy a nép véleményét képviseli, és ezt mindenki mástól megtagadja. Palmer számára zavaró volt, 

hogy ennek az antidemokratikus álláspontnak van egy baloldali megfelelője. 

Azt állítani, hogy a szexuális identitások képviselői vagy az etnikai kisebbségek woke-ok, azaz éberek, azt jelenti, hogy más emberek alacsonyabb tudatállapotban vannak, magyarázta.

Palmer aggodalmát fejezte ki az európai gazdaság, különösen a német gazdaság gyengesége miatt. Ebben a helyzetben Európa nem engedheti meg magának, hogy Magyarországot kizárja az országai közül, mondta. Szerinte a magyarokért érdemes küzdeni, és a magyaroknak érdemes küzdeni a németekért. A beszámoló úgy zárul:

Palmer nem kapott ovációt, mint Tucker Carlson az MCC-ben elmondott beszéde után. Csak udvarias tapsot.

Nyitókép: Mónus Márton / dpa / Getty Images

 

 

 

#Külföld#boris palmer#MCC#közpénz#kiszervezés#menekültek#németország#ma#NER#európai unió#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk