Belföld

Milliárdokat adtak a pogányi luxusszállodára, tavalyra kellett volna elkészülnie, de tönkrement a kivitelező

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 29. 10:06

A Relax Hotel kivitelezője egy közbeszerzés-nyertes cég volt.

Az Átlátszó írt cikket annak a Pogányban épülő, négycsillagos luxusszállodának a kálváriájáról, amelynek tavaly kellett volna elkészülnie, de végül idén sem lett belőle semmi. A Relax Hotel kivitelezője egy közbeszerzés-nyertes cég volt, ami csődbe ment, az alvállalkozók pedig kifizetetlenül maradtak.

A lap azt írja, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 85 milliárd forint összegű támogatást osztott szét a száz szoba feletti szállodák építésére és felújítására. Nyert az MPHH Hotel Invest Kft. is, ők nem kevesebb mint 3,9 milliárd forint közpénzt kaptak egy száz szobás superior besorolású luxushotel megépítésére.

Ennek a cégnek az alapítója egyébként Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. A cég vezetője később pedig az a Gajda Tibor lett, aki a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese volt.

A tavalyi évet nem zárta valami jól az MPHH, összesen egymilliós forgalmat bonyolítottak, 4,4 millió forint veszteséget generálva.

Sokáig az volt a terv, hogy befejezik a szállodát tavaly, de az építkezés az Átlátszó szerint nagyjából 73 százalékon állt meg.

A szerződéskötést követő és azóta is tartó időszak jelentős számú olyan előre nem tervezhető helyzetet eredményezett, amely korábban nem volt jellemző (anyaghiány, szállítási határidők extrém elnyúlása), amellett, hogy az építőipari költségek jelentős nehézségekkel néznek szembe

– olvasható az ekr.gov.hu-ra felöltött dokumentumokban. 

Az indoklás szerint a gond az, hogy a vállalkozói-alvállalkozói szerződésekben gyakorivá vált a kiemelten magas előlegadás kötelezettsége, ami ahhoz vezetett, hogy „a kivitelezéshez szükséges likviditás mértéke vállalkozói oldalon nagy mértékben megnövekedett. Hozzátették: emellett a hitelintézeti költségek is extrém módon megemelkedtek.

MPHH Hotel Invest végül felbontotta a szerződést a kivitelezővel, a B Build & Trade Kft.-vel és új meghívásos közbeszerzést írt ki.

B Build & Trade-ről az oknyomozó portál kiderítette, hogy tavaly 2,2 milliárdos veszteséget produkált, idén nyáron pedig felszámolás alá került, végrehajtás is indult ellenük.

A cégtulajdonos Benik Balázs ralibajnok, akinek a cége 2017-ben került be a médiába azzal, hogy a vállalkozás három közbeszerzést is elnyert Bánki Erik fideszes politikus családjának – uniós támogatásból épített – lovardájától.

Benik Balázs végül nem nyilatkozott az ügyben az Átlátszónak, de Győri Péter felszámolóbiztos arról tájékoztatta a portált, hogy

a társaság saját maga kezdeményezte a fizetésképtelensége megállapítását, és az eljárás megindítását, amelynek elsődleges indoka az ügyvezető tájékoztatása szerint az volt, hogy a likviditási problémák miatt már a munkabérek kifizetésére sem volt a cégnek lehetősége.

Arra nem adtak választ, hogy a kifizetetlen alvállalkozóknak mi lesz a sorsa.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Belföld#közpénz#luxusszálloda#Pogány#közbeszerzés

Címlapról ajánljuk