Külföld

Kezdő sofőrök nem vezethetnek erős autókat Olaszországban

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 5. 8:52

Egy júniusi baleset sokkolta az országot.

Hónapokon belül hatályba léphet Olaszországban az a jogszabály, amely korlátozza, hogy a friss jogosítvánnyal rendelkezők milyen telejesítményű autókat vezethetnek. A tervezet szerint a kezdő vezetők – mindazok, akik a vezetési jogosultságukat három éven belül szerezték meg – a jövőben nem ülhetnek nagy teljesítményű személygépkocsiba, így például sportkocsik volánja mögé sem – írta a vezess.hu.

Amint életbe lép a változtatás, a friss jogsisok a 95 lóerőt (70 kW) vagy a tonnánként 75 lóerőt (55 kW) meghaladó, belső égésű motorral hajtott autókat nem vezethetik majd. De ez kiterjed azokra a hibrid és elektromos hajtású járművekre is, amelyek 88 lóerősnél (65 kW) erősebbek.

Rómában júniusban sokkolta a lakosságot egy baleset, amelynek okozója jelentősen átlépte a megengedett sebességet. A vétlen autóban egy 5 éves kisfiú meghalt, 4 éves kishúga, valamint a járművet vezető édesanya súlyos sérülést szenvedett.

Az olasz tervezetben az is szerepel, hogy az a fiatalkorú, aki ittasan vagy kábítószeres állapotban közlekedett (például kerékpárt, segédmotoros kerékpárt vagy e-rollert vezetett így), 24 éves koráig nem szerezhet gépjármű vezetésére jogosító engedélyt.

Magyarországon július elsején egy 33 éves férfi tuningolt Mercedesével lesodródott az útról, átszakította a korlátot és elütött egy szabályosan közlekedő biciklist, aki nem sokkal később meghalt. A rendőrség szerint spontán gyorsulási verseny vezethetett a halálos gázoláshoz.


Nyitókép: RTL Híradó

#Külföld#olaszország#jogosítvány#kezdő

Címlapról ajánljuk