Kétévesen beteg lett egy kisfiú, így indult világhódító útra a jacuzziA jacuzzi egyet jelent a pezsgőfürdőkkel és masszázskádakkal. A nevet egy olasz családról kapta.
Külföld

Kétévesen beteg lett egy kisfiú – így indult világhódító útjára a jacuzzi

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 5. 15:46

Nyolcvan évvel ezelőtt megbetegedett egy kétéves kisfiú. Ezzel kezdődött egy világszerte fogalommá vált, eredetileg gyógyászati eszköznek szánt találmány világhódító útja. A gyereket úgy hívták, hogy Ken Jacuzzi. A huszadik század ikonikus találmánya az egész világon ismert fogalommá tette családnevét, sokan nem is tudják, honnan ered a pezsgőfürdőre, valamint masszázskádakra és -medencékre használt kifejezés.

Kenneth Jacuzzi alig múlt kétéves, amikor 1943-ban az orvosok közölték szüleivel, hogy még a nyolcadik születésnapját sem biztos, hogy meg fogja élni. Fiatalkori ízületi gyulladással (juvenilis reumatoid artritisz – JRA) diagnosztizálták. A prognózis nem volt biztató. Az orvosok kijelentették, hogy az addig élénk, sokat mozgó fiú, ha életben is marad, soha nem lesz képes mozogni és élete végéig segítségre lesz szüksége.

A fiúnak csak egyvalami segített. A hidromasszázs. Hogy segítsen fián, apja, Candido Jacuzzi ekkor tervezett számára egy különleges kádat, amivel otthon is tudták kezelni gyermekét.

Ezzel megalkotta a huszadik század egyik ikonikus találmányát, és az egész világon ismert fogalommá tette családnevét, ami annyira beleégett az emberek tudatába, hogy sokan nem is tudják, hogy a pezsgőfürdőre, valamint masszázskádakra és -medencékre használt jacuzzi szó nem csak egy márkanév, hanem egy család.

Olasz bevándorlók

A Jacuzzi-család története a 19. század végén kezdődött Olaszország északkeleti részén, a Velence és Udine között található Casarsa della Delizia településen. Itt élt az ácsként dolgozó Giovanni Jacuzzi, és felesége, Teresa. Dokkmunkások és földművesek leszármazottai voltak, akik hatalmas családot alapítottak: hét fiuk és hat lányuk született. A fiúk mérnöknek, a lányok varrónőnek tanultak.

Az első világháború közeledtét azonban már nem akarták Európában megvárni.

A nagyapám háborúellenes volt. Nem akarta egyik gyerekét sem elveszíteni a háborúban

emlékezett vissza az Atlas Obscura című lapnak 2015-ben az akkor 74 éves Kenneth Jacuzzi. 

Giovanni Jacuzzi ezért egymás után az összes fiát az Egyesült Államokba küldte, mielőtt behívhatták volna őket katonának a hadseregbe. Szerte az országban kezdtek el dolgozni, mielőtt a végén mindannyian Kaliforniában kötöttek volna ki.

Árkokat ástak, vasútvonalakat építettek, és mindent megtettek, hogy pénzt tudjanak hazaküldeni, és az egész család átköltözhessen

mondta el a New York Timesnak az 54 éves Paulo Jacuzzi, az egyik fiú unokája. 

1915-ben a fiúk Jacuzzi Brothers néven céget alapítottak a kaliforniai Berkleyben, aminek a legidősebb fiú, Rachele volt a motorja. Először a repülőgépiparban kezdtek el dolgozni, Rachele találmányának, egy újfajta propellernek köszönhetően, ami kulcsfontosságú alkatrésze lett az amerikai katonai gépeknek az első világháborúban.

A háború vége a katonai szerződések végét is jelentette a cégnek, így a polgári repülésbe próbáltak belevágni. Az amerikai posta számára terveztek és építettek meg egy repülőgépet. A Jacuzzi J-7 az első zárt kabinú egyfedelű repülőgép lett, és több sikeres tesztrepülést is végrehajtottak vele.

Már majdnem megkapták a kormányzati szerződést, amikor a gép 1921-ben, máig tisztázatlan körülmények között egy végső tesztrepülés közben lezuhant, megölve a fedélzeten lévő négy embert, köztük az egyik Jacuzzi-testvért.

A tragédia után szüleik megtiltották nekik, hogy repüléssel foglalkozzanak, és a sok pénzt felemésztő repülőépítéssel lenullázódott cégnek új irányt kellett vennie. Rachele egy másik találmánya, egy injektoros vízszivattyú megmentette a családi vállalkozást. A cég öntözőrendszerek telepítésével kezdett el foglalkozni, valamint úszómedencék kiegészítőinek gyártásával.

Rachele 1937-es halála után a legfiatalabb fiútestvér, Candido vette át a cég vezetését, és ő volt az, aki végül fogalommá tette a Jacuzzi nevet.

A siker egy betegséggel kezdődött.

Candido fia, Ken, a második születésnapja előtt a strep-torok néven is ismert streptococcusos garatgyulladást kapott. Az antibiotikumok elterjedése óta már meg lehet előzni ennek hosszútávú következményeit, de akkor erre még nem volt lehetőség. A betegség reumás lázhoz, majd fiatalkori ízületi gyulladáshoz (juvenilis reumatoid artritisz – JRA) vezetett.

Szülei igyekeztek mindent megtenni kisfiukért, és végül a Herrick kórházban, egy Hubbard kádban kapott hidroterápiás kezelés volt az, ami reményt adott számukra. Heti kétszer odaautózni azonban fájdalmas volt Ken számára, és édesanyja, Inez sem tudta megoldani, hogy rendszeresen bevigye a terápiára. Így egy nap megkérdezte férjét, nem telepíthetnének-e otthonra is egy olyan hidroterápiás kádat, mint ami a kórházban is van.

Jacuzzi-kad-nev-eredete-család
Eleanor Roosevelt  first lady egy Hubbard kádban kezelt kislányt látogat meg egy gyerekkórházban. Fotó: Bettman/GettyImages

Amikor Candido megnézte a kádat, „arra jutott, hogy azok csak vízpumpák”, és nekilátott a tervezésnek, megalkotva a J-300 szivattyút, ami egy otthoni kádhoz csatlakoztatva a kórházi eszközhöz hasonlóan mozgatta a melegvizet. A testvérek hamar rájöttek, hogy a találmánnyal piaci résre bukkantak. 

Eleinte gyógyszertárakban és fürdőkádüzletekben árulták csak a pumpát, majd nekiálltak a fejlesztésnek, és pár éven belül már különböző formájú, extrákkal ellátott kádakba beszerelve dobták piacra, és ezzel megszületett az, amit most már csak úgy ismerünk, hogy „a jacuzzi”. Miután visszatérő szereplője lett egy átlagosan húszmillió nézőt elérő amerikai tévéműsornak, „a Jacuzzi név pillanatok alatt ismertté vált”, mondta el Ken Jacuzzi az Atlas Obsurcának.

A hetvenes évek közepére a Jacuzzi név már egyet jelentetett a pezsgőfürdőkkel és masszázskádakkal. Gyógyászati segédeszközből státuszszimbólummá vált, már nem csak betegek és sportolók használták hidromasszázsra, hanem hírességek sora kellemes pihenésre. Kulturális ikon lett, filmek és tévésorozatok jeleneteiben, valamint a Playboy lapjain tűnt fel. Még Rihard Nixon is beszereltetett egyet magának amerikai elnökként a Fehér Házba, és a hatvanas évek ellenkultúrája is szívébe fogadta. 

Jacuzzi-kad-nev-eredete-család
Neal Schon, a Journey rockzenekar basszugitárosa barátnőjével és barátaikkal egy pezsgőfürdőben. Fotó: Roger Ressmeyer/CORBIS/VCG via Getty Images

Jacuzzi, Jacuzzik nélkül

Ekkora a Jacuzzi-család már hatalmasra nőtt. A hetvenes évekre 257-en voltak, és 1979-ben úgy döntöttek, hogy eladják a családi céget, amit hetvenmillió dollárért vásárolt meg a Walter Kidde & Co. nevű vállalat, és azóta több tulajdonosváltáson is átesett. A családtagok közül egyedül Roy Jacuzzi maradt továbbra is a cégnél, aki 1968-ban Candidóval együtt fejlesztette tovább pezsgőfürdővé a korábban főleg terápiás célokra készített jacuzzit.

Candido a cég eladásakor már nem dolgozott ott. 1969-ben adókerülés miatt indítottak eljárást ellene, és utána évekig az Egyesült Államokon kívül élt Olaszországban és Mexikóban. 1975-ben még interjút adott a Sports Illustrated magazinnak, és még abban az évben stroke-t kapott, ami után 1986-os haláláig kerekesszékbe kényszerülve élte az életét.

A Jacuzzik egy része azonban folytatta a hidromasszázskádak készítését. Remo Jacuzzi 1982-ben megalapította a Jason nevű céget – ami a Jacuzzi és son (angolul: fiú) szavakból állt össze –, de családjuk nevét már nem használhatták a termékeikre. A család ugyanis a cég eladásával a Jacuzzi márkanév használatát is eladta. 

Jacuzzi-kad-nev-eredete-család
"A jacuzzi zárva van" - felirat egy Hongkongban kikötött óceánjáró hajón. Fotó: Lam Yik/Bloomberg via Getty Images

Cseles reklámkampánnyal azonban ezt sikerült megkerülniük olyan szlogenekkel, mint „minden Jason kád mögött egy Jacuzzi áll” vagy az „olyan jó termék, hogy bárcsak rajta lehetne a nevem”, amit Remo Jacuzzi aláírása követett. Az eredeti Jacuzzi új tulajdonosai pedig nem tudtak ez ellen semmit sem tenni, hiába próbálkoztak perekkel – mondta kuncogva a New York Timesnak Remo fia, Paulo.

A jacuzzi világhódító útját elindító Ken Jacuzzi – aki egy időben a cég olaszországi részlegét vezette – végül jóval tovább élt, mint a nyolc év, amit az orvosok jósoltak neki. 2017-ben, 75 éves korában halt meg arizonai otthonában. Két évvel korábban az Atlas Obscurának elmondta, egyáltalán nem gazdag, lakáshitele és hitelkártyatartozása van, de hozzátette:

Hihetetlenül gazdag életet éltem, és szerető feleséggel áldott meg a sors. Átkozottul jó élet volt.

Nyitókép: REUTERS/Sergei Karpukhin (RUSSIA SOCIETY BUSINESS)

#Külföld#jacuzzi#jacuzzi-család#pezsgőfürdő#hidromasszázs#kád#masszázskád#ma

Címlapról ajánljuk