Külföld

Felejtse el Indiát, mindjárt új neve lesz a hatalmas országnak

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 5. 14:50

Egy G20-as vacsorameghívót már az új névvel küldtek ki, ami hamarosan a parlament elé kerülhet.

Új nevet kaphat India, írja a CNBC parlamenti forrásokra hivatkozva. Ezt állítólag azért lépné meg a kormány, mert egy ellenzéki politikai szövetség az INDIA betűszót választotta magának névként.  

Az ország új neve ez lehet: Bharati Köztársaság.

Assam tartomány vezető minisztere nemrég már egy tweetben is az új névvel hivatkozott az országra. Ezen felül a G20-as találkozó egyik vacsorameghívása is „Bharat elnöke” nevében ment ki a vendégeknek.

Narendra Modi miniszterelnök pártjának egy képviselője, Harnath Singh Yadav pedig egyenesen arról beszélt: „Az egész ország követeli, hogy a Bharat szót használjuk az India helyett. Az India szó egy sértés, amit a britek ragasztottak ránk, míg a Bharat a kultúránk jelképe”. Ő szeretné megváltoztatni az alkotmányt, ez az ötlet pedig hamarosan a parlament elé és kerülhet.

Már arról is hallani, hogy szeptember 18-án tartanak egy különleges ülést, ahol az ország nevéről döntenek.

A kongresszus ellenzéki vezetője, Jairam Ramesh viszont komolyan kritizálta a kormánypárt ötletét: szerinte Modi eltorzítja az ország történelmét, és megosztja a népet. Az ország neve több indiai nyelven is Bharat. A szó a szanszkrit nyelvből származik, és a hindu irodalom egyik legendás királya, Bharata nevéből jön.


Nyitókép: Unsplash

#Külföld#india#név#átnevezés#alkotmány#ellenzék#Narendra Modi

Címlapról ajánljuk