Külföld

Észak-Korea ismét ballisztikus rakétákat tesztelhetett

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 30. 20:41

A japán védelmi minisztérium figyelmeztetett az újabb rakétatesztre.

Észak-Korea feltehetően újabb ballisztikus rakétát indított szerdán, közölte a japán védelmi minisztérium az MTI szerint. Több rakétáról van szó, amelyek a szigetország kizárólagos gazdasági övezetének határain kívül a tengerbe csapódtak.

Kisida Fumio japán miniszterelnök utasítást adott az illetékes minisztériumoknak és hivataloknak az információgyűjtésre, illetve arra, hogy próbálják szavatolni a tengeri- és légi közlekedés biztonságát az érintett régióban.

A dél-koreai vezérkar is megerősítette az értesülést, miszerint Phenjan a Keleti-(Japán-)tenger irányába lőtt ki ballisztikus rakétát. A helyi idő szerint csütörtökre virradóra kiadott legfrissebb szöuli tájékoztatás szerint két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indítottak Szunan térségéből, vélhetőleg ezzel tiltakozva Dél-Korea és az Egyesült Államok csütörtökön véget érő, tizenegy napos közös hadgyakorlata ellen. A rakéták mintegy 360 kilométert megtéve zuhantak a tengerbe.

A vezérkar közölte: „Hadseregünk fenntartja a teljes készültséget szoros együttműködésben az Egyesült Államokkal, párhuzamosan erősítjük a megfigyelést, és fokozzuk éberségünket további lehetséges provokációkkal szemben”.

Phenjan többször tiltakozott a szomszédjában zajló hadgyakorlatok ellen, Kim Dzsongun észak-koreai vezető pedig azt vetette az Egyesült Államok és szövetségesei szemére, hogy a világ legveszélyesebb vizeivé teszik a koreai partszakaszt, és immár az atomháború veszélye is fennáll. Az amerikai-dél-koreai manőveren legalább egy amerikai B-1B hadászati bombázó is részt vett.

Nyitókép: Lee Jae Won / Reuters

#Külföld#észak-korea#rakéta#teszt#kim dzsongun#japán

Címlapról ajánljuk