Külföld

„Súlyos homoszexualitással” vádoltak meg egy ugandai férfit, halálbüntetést kaphat

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 29. 18:22

Először alkalmazták a májusban szigorított homofób törvényeket.

Hivatalosan is „súlyos homoszexualitással” vádoltak meg egy férfit Ugandában, írja az ABC News. Ez az első alkalom, hogy a hatóságok használják azokat a májusban szigorított törvényeket, amelyeknek értelmében a melegek akár halálbüntetést is kaphatnak az országban.

A gyanúsított egy húsz éves férfi Soroti városából, akit azzal vádolnak, hogy szexuális kapcsolatba lépett egy 41 éves férfival. A „súlyos” homoszexualitás kategóriája azt jelenti, hogy ő maga vagy HIV-fertőzött, vagy partnere valamilyen módon sérülékeny embernek számít.

A vádirat szerint az aktus egy stadionban történt, ám ennél több részletet nem tudni róla.

A májusban elfogadott homofób törvénynek nagy a társadalmi támogatottsága az országban, azonban külföldről többen is támadták. A Világbank már közölte, hogy addig nem hajlandó kölcsönt adni Ugandának, amíg vissza nem vonják a törvényt.

Korábban arról írtunk: azért nem írta alá az életfogytig tartó börtönnel és halálbüntetéssel fenyegető törvény egyik első változatát Uganda elnöke, mert nem tartotta elég keménynek a jogszabályt. Míg a Nyugat a tolerancia, addig Afrika a homoszexuálisok üldözésének irányába tart, a háttérben pedig feltűnik Oroszország és Kína is.

Nyitókép: ABUBAKER LUBOWA / Reuters

#Külföld#uganda#halálbüntetés#lmbtq#homofóbia#törvény

Címlapról ajánljuk