Külföld

Guardian: Londonban hozna létre új központot a kormányközeli MCC

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 28. 17:23

Több forrásból úgy értesült a brit Guardian, hogy az állami százmilliárdokkal felfuttatott Mathias Corvinus Collegium az Egyesült Királyságban terjeszkedne. A kormányközeli alapítvány állítólag a londoni magyar kulturális központban nyitna új központot. Az MCC cáfolta az értesülést.

Egy Orbán Viktor által erősen befolyásolt oktatási intézményt terveznek létrehozni Londonban, valamint jelentős támogatást adnának jobboldali konzervatív csoportoknak. A kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) új központot nyithat a Trafalgar Square melletti magyar kulturális központban – értesült a Guardian.

Az állami százmilliárdokkal felfuttatott MCC már az Egyesült Királyságban is működik, mégpedig a néhai brit konzervatív filozófus eszméit népszerűsítő Roger Scruton Legacy Foundationnel kötött megállapodás révén. Mint írják, a kormányközeli alapítvány több száz diáknak finanszíroz ösztöndíjakat, hogy a legjobb egyetemeken tanulhassanak, közülük néhányan most az Egyesült Királyságban járhatnak majd kurzusokra.

Az MCC néhány öregdiákja a Guardiannek azt mondta, a főiskola látszólag szerény hátterű, ám tehetséges hallgatókat választott ki, akiket drága éttermekbe és külföldi utakra vittek. A lap szerint a NER-es elitképző egyik legfontosabb kapcsolata az Egyesült Királyságban James Orr, aki szoros kapcsolatban áll egy sor jobboldali képviselővel, és társvezetője a Roger Scruton Legacy Foundation brit ágának. 

Orr a Guardiannek azt állította, nem tudott arról, hogy az MCC Londonban terjeszkedne. A lapnak ugyanakkor 

több informátor, köztük MCC-n belüli források is megerősítettek, hogy a tervek szerint a magyar kulturális központban (Liszt Intézet), a Cockspur Street egyik nagy irodaházában kapna otthont a projekt.

Az MCC szóvivője ugyanakkor azt mondta a lapnak, hogy erről egyelőre nincs szó. Az alapítványnak egyébként egyebek mellett már Bécsben, Brüsszelben és Budapesten is vannak kirendeltségei.

Az MCC kedden rövid közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben azt írták: "A Guardian cikkében foglaltak nem felelnek meg a valóságnak. Az MCC egyelőre nem tervez központot vagy kirendeltséget nyitni Londonban. Az alapítvány a diákoknak számos ösztöndíj-lehetőséget biztosít Anglia legjobb egyetemein.


Nyitókép: Google Street View

 

#Külföld#mathias corvinus collegium#MCC#london#terjeszkedés

Címlapról ajánljuk