Külföld

Frans Timmermans lemondott az Európai Bizottság alelnökségéről – korábban többször bírálta a magyar kormányt

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 22. 19:12

Elmondása szerint „egy szinttel feljebb folytatja a politizálást”, ezért távozik.

Lemondott az Európai Bizottságban betöltött ügyvezető alelnöki pozíciójáról Frans Timmermans, írja a HVG. A lap szerint a baloldali holland politikus azért döntött így, mert novemberben hazája választásain akar indulni koalíciós miniszterelnökjelöltként.

A népszerűségi adatok alapján esélye is van arra, hogy ő legyen a következő kormányfő Hollandiában. Frans Timmermans az európai zöld megállapodásért felelős bizottsági tag volt, ő készítette elő a 2050-ben klímasemlegesség elérését célzó jogszabályokat. Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a szlovák Maroš Šefčovič veszi át a munkáját, aki többek között az intézményközi kapcsolatokért felelős.

„Köszönet Frans Timmermansnak az európai zöld megállapodás megvalósítása érdekében végzett szenvedélyes és fáradhatatlan munkájáért. Biztosi testületem kulcsfontosságú tagja volt" – írta közleményében Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke.

Korábban Timmermans felelt a jogállamiságért Jean-Claude Juncker kabinetjében. Ekkor sokszor bírálta a magyar kormányt, és a kormány is őt. 2019-ben Orbán Viktor „Soros emberének” nevezte, amire ő így reagált: „Őszintén szólva, akkor kezdenék igazán aggódni, ha Orbán Viktor dicsérne”.

Nyitókép: MTI / EPA / Olivier Hoslet

#Külföld#frans timmermans#lemondás#jelölt#európai bizottság#távozás#miniszterelnök#hollandia

Címlapról ajánljuk