Külföld

Sztrájkolnak a Ryanair pilótái, közel száz járatot törölt a légitársaság

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 14. 15:15

Csökkentették a fizetésüket, ám a légitársaság most már újra nyereséges.

A brüsszeli Charleroi repülőtéren 88, hétfőn és kedden induló vagy érkező Ryanair járatot töröltek az ír diszkont-légitársaság pilótáinak sztrájkja miatt, írja az MTI a Brussels Times híradása alapján. Ez már a harmadik alkalom a nyáron, hogy sztrájkolnak a légitársaság dolgozói.

A Ryanair belgiumi pilótái és a fapados légitársaság között zajló nézeteltérés miatt ezen a nyáron kétszer is sztrájkba léptek a dolgozók: egyszer a július 15–16-i hétvégén, amikor mintegy 120 járatot töröltek, majd július 29–30-án, ami közel száz járatot érintett.

A pilóták továbbra is azt követelik a légitársaságtól, hogy állítsa vissza fizetésüket a koronavírus-járvány előtti szintre, mivel a vállalat a pandémia idején úgy döntött, hogy húsz százalékkal csökkenti a bérezésüket.

A cég azóta ismét nyereséget termel, de a kért intézkedéseket továbbra sem hajtotta végre. A sztrájk további oka, hogy a Ryanair októbertől fel kívánja mondani valamennyi Belgiumban állomásó pilótája munka- és pihenési rendjét garantáló kollektív szerződést, annak ellenére, hogy ez törvényellenes. A szakszervezetek és a Ryanair vezetősége közötti többszöri találkozó ellenére még mindig nem találtak kiutat a patthelyzetből.

A szakszervezetek a múlt héten nyílt levélben fordultak Alexandre De Croo szövetségi kormányzóhoz és Elio Di Rupo vallon miniszterelnökhöz. Elítélték, hogy a Ryanair „nem tartja be a belga szociális és munkaügyi jogszabályokat”, és találkozóra hívták a politikai vezetőket annak érdekében, hogy részletesen tájékoztassák őket a légitársaság visszaéléseiről.

Nyitókép: MTI / EPA / Julien Warnand

#Külföld#ryanair#sztrájk#pilóta#járat#törlés#brüsszel

Címlapról ajánljuk