Külföld

„A múltban csak zacskóból szívtam / most már csak csíkokat szívunk” – 21 éves polgárpukkasztó roma trap előadó miatt háborog fél Románia

Tasi AnnabellaTasi Annabella

2023. augusztus 12. 17:24

A román fiatalok körében népszerű Gheboasă sokak szerint trágár, hímsoviniszta és rasszista szövegekkel szennyezi a kiskorúak agyát, mások viszont azt gondolják, hogy a zenének nem dolga morális iránytűként működni, mert a nevelés a szülők feladata. Egy biztos: hiába lépett fel az Imagine Dragons, David Guetta és Armin van Buuren a kolozsvári Untoldon, most mindenki a 21 éves román trap előadó koncertjéről beszél. A hatóságok vizsgálódnak, az előadó bírságot is kapott, amit nem áll módjában kifizetni. 

A Kolozs megyei csendőrség ezer lej – körülbelül 78 ezer forint – pénzbüntetés kifizetésére szólította fel Gabriel Gavriș, művésznevén Gheboasă trap előadót azért, amit a kolozsvári Untold fesztiválon nyújtott augusztus 4-i fellépésén. Indoklásuk szerint „a közrend és a nyugalom megzavarására, az állampolgárok felháborodásának kiváltására és becsületük megsértésére alkalmas bántó, vulgáris kifejezéseket” használt dalaiban.

Emellett a hatóság a Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) is panaszt tett, hogy megvizsgálják: a koncerten elhangzottak tekinthetők-e társadalomellenes és kirekesztő magatartásnak.

A 21 éves Gheboasă fellépése a Kolozsvár belvárosában szervezett, nagy presztízsű zenei fesztiválon megosztotta a romániai közvéleményt, többen kifogásolták a dalszövegeket, mert azok károsak lehetnek a kiskorúakra – akik a koncertről megjelent felvételek szerint a közönsége igen nagy részét képezték. Mások viszont azt gondolják, hogy a művészeket nem kell cenzúrázni, a fiatalok úgyis mindenféle veszélynek ki vannak téve, és csak attól függ, hogy meg tudják-e különböztetni a jót a rossztól, hogy otthon milyen nevelést kaptak.


De kicsoda ez az előadó, aki ilyen indulatokat váltott ki a romániai közvéleményben?

Gheboasă a román fővárostól, Bukaresttől 80 kilométerre fekvő Târgoviște egyik szegény negyedében nőtt fel, roma közösségben. Anyja születésekor elhagyta, apja börtönben volt, ezért gyermekkorát nevelőszülőknél töltötte. Nehéz gyerekkoráról ő maga is beszélt, azt mondta, nélkülözés és erőszak vette körül.

Ma már – fiatal kora ellenére – vitathatatlanul népszerű, rajongói kívülről fújják a dalszövegeit. Legismertebb számai a YouTube-on 10-14 milliós nézettségnél járnak.

„Trapanele” – így emlegetik a műfajt, amelyben alkot. A trapet és a Balkánon többfelé szeretett, de Romániában különösen kedvelt manelét ötvözi a számaiban. Utóbbi gyakorlatilag román mulatós zene, olyan népzenei alapú, török és arab gyökerekkel rendelkező, de a nyugati zene mindenféle elemeit használó műfaj, amiben szerelmi csalódásokról, pénzről, családról, rivalizálásról énekelnek a főként roma származású előadók. 

A kolozsvári koncert után két dal ütötte meg különösen a háborgók fülét: a Dă-i țiganca – legtalálóbb fordításban: Adjad neki, cigánylány – és a Droguri și pi*de, azaz Drogok és p*nák című. Ezekben többek szerint a romákra nézve sértő, nőgyűlölő vagy erőszakra uszító sorok vannak, de Cătălin Țone drogellenes szakértő szerint az énekes kábítószer-fogyasztásra is biztatja a fiatalokat.


Gheboasă előbbi dalában a romákat cigányoknak hívja, illetve az elsőre ártalmatlannak tűnő szavak más értelmet nyernek a soraiban, például arról énekel, hogy a cigánylány hogyan rázza a fenekét/nemi szervét. A Drogok és p*nák című számában saját nemi szervére tesz explicit utalást, amit többek között a lány homlokára tenne, majd odaadná neki, hogy meggyúrja, mint a kalácstésztát.

„Én vagyok Gheboasă a dzsungelből / a múltban csak zacskóból szívtam / most már csak csíkokat szívunk / és mellette pénzt keresünk / hogy mindenre jusson” – így folytatja a sorait, amellyel a drogellenes szakértő szerint drogfogyasztásra buzdítja a rajongóit.

„Ezek a gyerekeink példaképei”, „védjük meg a gyerekeinket a rossz behatásoktól” – írta Tone közösségi oldalán. Bejegyzése alá rengeteg komment érkezett, volt, aki egyenesen a társadalom hanyatlásáról beszélt, más nem értette, mit keres egy ilyen előadó az Untoldon. 

Egy televíziós bejelentkezésben Gheboasă a kialakult botrány kapcsán úgy fogalmazott: lehet, hogy nem ezek a legjobb sorai, de neki nem dolga megnevelni a gyerekeket. 

Ha egy szülő attól fél, hogy a gyerekét én fogom megrontani, akkor azt gondolom, hogy nem vigyáz rá megfelelően

– mondta.

A csendőrség által kiszabott büntetésre TikTok-oldalán reagált. A roma származású énekes nem érti, hogyan vádolhatják őt rasszizmussal és kirekesztéssel, miközben ő a cigányokat képviseli. Szerinte őt éri rasszizmus, mert amióta a botrány kirobbant, minősíthetetlen hangnemben beszélnek róla a kommentelők. 

Felrótta, hogy olyan előadók is felléptek a fesztiválon, ugyanazon a színpadon, akiknek legalább ugyanannyira vulgáris dalszövegeik voltak, de őket mégsem büntették meg. Hozzátette: nem áll szándékában kifizetni a bírságot, bíróságra viszi az ügyet.

Azóta egyébként a Kolozs megyei csendőrség újabb előadókat büntetett meg az Untoldon adott koncertjük miatt, többek között az 1994-ben alakult Paraziții nevű román hiphop együttest – derült ki csütörtökön.

Fontos a művészi szabadság

Edy Chereji, az Untold egyik alapítója és kommunikációs vezetője közösségi oldalán a Gheboasă-ügyről azt írta: Gheboasă a trap műfaj egyik képviselője, egy olyan zenei irányzaté, ami Romániában és külföldön is egyre népszerűbb a fiatalok körében. Ráadásul ő csak egyike volt a 250 meghívott előadóknak, egy kisebb színpadon, és sok más eseményen is fellépett már idén az országban.

Nem tehetünk úgy, mintha egy teljes zenei irányzat nem létezne, miközben ennyire népszerű a fiatalok körében

– fogalmazott Chereji. Azt írta, meg fogják vizsgálni, hogy meddig tarthat egy művész szabadsága, és hol jön szóba az előadó felelőssége. 

„Mi sosem avatkoztunk közbe a művészeti produkcióba, mert hiszünk a véleménynyilvánítás szabadságában. Minden művész felelősséget vállal az általa közölt tartalomért” – jegyezte meg a fesztiválszervező.

A kommunikációs vezető szerint fontos, hogy a fesztiválra érkező fiatalok sokféle zenei műfajjal, előadóval találkoznak a fesztiválon, és ha valakit zavar a trap, akkor lehetősége van más színpadon, más zenei műfajt választani.

Feladata-e a zenének a nevelés?

Az egyik legismertebb román youtuber, a 3,7 millió követővel rendelkező Selly terjedelmes videóban védte meg az énekest. Szerinte az valóban elmondható, hogy a trap műfaja morális szempontból megkérdőjelezhető üzeneteket közvetít, de egy hiphop művésznek nem is feladata nevelni a közönséget.

A zenének nem feladata nevelni, a zenének szórakoztatnia kell a közönséget, legfeljebb érzelmeket közvetíteni. De a nevelés otthon és az iskolában történik, nem az interneten, és végképp nem a fesztiválokon

– érvelt a fiatal vlogger.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a fesztiválra a 14 és 18 év közöttiek csak szülői engedéllyel léphettek be: „A szülők döntik el, hogy elengedik-e a gyereküket, vagy sem. Szülőként a te feladatod utánanézni, hogy hová megy a gyereked, ott kik lépnek fel, és miről énekelnek.

 Ha úgy érzed, hogy a te gyereked nem érti, hogy a trap zene dalszövegeit nem kell szó szerint értelmezni, akkor ne engedd el. Ez ilyen egyszerű.

A vlogger szerint a tiltás és a cenzúra csak még vonzóbbá tesz valamit, „Gheboasă is százszor ismertebb lett most, mint az egész botrány előtt” – tette hozzá.

Gheboasă számainak művészi értékén lehet vitatkozni, de a műfaj népszerűségén nem – szólt hozzá a vitához Gelu Duminică szociológus. A Szabad Európa Rádió román szerkesztőségének azt mondta: ha ezeknek az előadóknak több tízmilliós nézettségük van, azt jelenti, hogy van piacuk.

„Ha az előadását kifütyülték volna, valószínűleg másodjára már nem lép fel. Ha a videoklipjeinek nem lenne több tízmilliós nézettsége, valószínűleg nem készített volna több dalt ilyen üzenettel” – magyarázta. A szociológus is a szülői felelősséget hangsúlyozta, szerinte nem az a probléma, hogy ez a műfaj létezik, hanem az, hogy ilyen sikeres.

„Vizsgáljuk meg, hogy milyen értékeket vallunk a társadalom szintjén, és mit adunk tovább a családban a gyerekeinknek. Ha egyre kevesebb időt töltünk velük, érthető, hogy más szocializációs környezet lesz hatással rájuk” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a fiatalok a csoporthoz való tartozás miatt is fogyaszthatnak bizonyos tartalmakat, mert arra vágynak, hogy elfogadják őket.

Jogi szempontból érdekes ügy

Asztalos Csaba, a Diszkriminációellenes Tanács elnöke az általa vezetett testülethez érkezett panaszra úgy reagált, jogi szempontól érdekes az ügy, sok szempontot meg kell vizsgálni. Például magát az üzenetet, hogy milyen csoportot céloztak meg vele, hogy mi volt az előadó szándéka, és ő tekinthető-e véleményvezérnek, vagy sem.

Hozzátette, fordultak már a tanácshoz kifogásolható dalszövegek és videóklipek miatt, és született már elmarasztaló ítélet ilyen ügyben, sőt volt olyan eset, amely már a büntetőjogi kategóriába tartozott.

Nyitókép: Gheboasă Facebook-oldala

#Külföld#trap#koncert#cenzúra#obszcén#szexista#roma#fesztivál#románia#kolozsvár#ma

Címlapról ajánljuk