Külföld

Azt hitték, ez már a schengeni övezet – illegálisan lépte át a román-magyar határt két német turista

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 8. 8:54

A német turisták azt hitték, szabadon járhatnak-kelhetnek a két ország között.

Büntetőeljárás indult két német turista ellen, akik kerékpárjukkal illegálisan lépték át a román-magyar határt. 

A Magyarország területére lépő nyaralók azt mondták, nem tudták, hogy Románia nem a schengeni övezet része, és ellenőrzésnek kellene alávetniük magukat a határnál – írta a Maszol.

Ők ahhoz szoktak hozzá, hogy szabadon kelnek át a határokon Európa-szerte, ezúttal Magyarországon szerettek volna körülnézni. A Szatmár megyei Szárazbereknél léptek be Magyarország területére. 

A Digi24 portálnak a román határrendészet képviselői azt mondták: nem egyedi esetről van szó. Az unióból érkező turisták nem szándékosan ugyan, de gyakran törvényt sértenek, ha kerékpárral, motorral vagy gyalog lépik át a határt. 

Nemrég számoltunk be arról az osztrák közszolgálat híre alapján, hogy Ausztria blokkolja Románia felvételét a schengeni övezetbe, ám eközben a határzár ellenére még mindig Magyarországon keresztül próbál az Európai Unióba jutni a legtöbb menedékkérő. Ennek paradox módon éppen a szigorú magyar menekültpolitika az oka: ha ugyanis a menekülőknek egyszer sikerült nyugatra jutniuk, Magyarországra már nem toloncolják őket vissza, mert itt nem érvényesülnek a jogaik.

Nyitókép: pexels.com

#Külföld#határ#románia#határátkelő#illegális határátlépés#kerékpár#büntetőeljárás

Címlapról ajánljuk