Külföld

Magyarország is segített, hogy egy fehérorosz oligarcha mentesüljön az uniós szankciók alól

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 8. 12:04

Magyarországnak saját képviselője van a fehérorosz elnökhöz közel álló üzletember cégében. 

Izland és Magyarország segítségével Aljakszandr Moszenszkij fehérorosz üzletember mentesült az uniós szankciók alól – írta meg a 444.hu. Az Euractivon szemlézett cikk szerint 

Izland lobbizott az ügy érdekében, Magyarország pedig vétózott.

Noha eddig sok más, Aljakszandr Lukasenka elnökhöz közel álló üzletember felkerült az EU szankciós listájára, Moszenszkij eddig megúszta ezeket. Kezdetben azért nem szankcionálták, mert nem tűnt úgy, hogy Lukasenkához közel állna. Pedig az oligarcha kapcsolata a fehérorosz hatóságokkal elég jól dokumentált. Moszenszkij kísérte az elnököt kormányzati repülőgépeken különböző külföldi utakra, támogatta őt a választási kampányokban, és kitüntetést is kapott tőle. 

2006-ban Moszenszkij Izland tiszteletbeli konzulja lett Fehéroroszországban, és az izlandi kormány honlapja szerint ezt a tisztséget jelenleg is betölti. Továbbá két évtizede komoly diplomáciai és üzleti kapcsolatokat tart fenn az országgal. Izland erőteljesen lobbizott az üzletember érdekében, hogy megakadályozza az uniós szankciókat.

A cikk szerint Magyarország az után állt Moszenszkij mellé, hogy május elején egy találkozón tíz uniós ország kérte, hogy vegyék fel a szankciós listára. 

Kiderült: a magyar kormány amellett, hogy ellenez minden Fehéroroszországal szembeni uniós kényszerintézkedést, saját képviselője is van az üzletember fő cégének vezetésében. 

Sergey Nyadbaylau, a Santa Bremor ügyvezető igazgatója Magyarország tiszteletbeli konzulja Fehéroroszországban. 

Nyitókép: Sputnik/Alexander Demyanchuk/Pool via REUTERS

#Külföld#orosz-ukrán háború#szankciók#szankciós lista#üzletember#fehéroroszország#izland#vétó#lobbi#lukasenko#alekszandr moszenszkij

Címlapról ajánljuk