Külföld

Megérkezett az első gyógyszer a szülés utáni depresszióra

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 7. 17:48

Fordulóponthoz érkezett a szülés utáni depresszió kezelése, az Egyesült Államokban már jóváhagyták az első gyógyszert, ami jelentősen csökkenti a várandóság utáni depressziós tüneteket. Magyarországon minden tizedik nőt érinti a szülés utáni depresszió. 

Jóváhagyták az első, szülés utáni depresszió (posztpartum depresszió, PPD) kezelésére szolgáló gyógyszert az Egyesült Államokban – adta hírül a BBC.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) közölte, hogy engedélyezték a Zurzuvae márkanéven forgalmazott zuranolon hatóanyagú gyógyszert, amit naponta egyszer, szájon át kell bevenni, és maximum két hétig lehet szedni. Azért is lehet nagy jelentősége, mert a szülés utáni depresszió kezelése eddig csak intravénás injekció formájában volt elérhető – áll az FDA közleményében. 

A gyógyszergyártók állítják, várhatóan még az idén kereskedelmi forgalomba kerül a tabletta, azonban még nem tudni, mennyibe fog kerülni. A szülés utáni depresszió tünetei közé tartozik a szomorúság, az energiavesztés, az örömérzet csökkenése és akár az öngyilkossági gondolatok is. Az anyuka nem tud örülni gyermekének, nehezen alakít ki vele kontaktust.  

Súlyos esetekben akár az is felmerülhet az anyukákban, hogy kárt tegyenek gyermekükben vagy saját magukban.

A hatóság azt állítja, a szájon át szedhető gyógyszerhez való hozzáférés sok olyan nőn segíthet, akik „szélsőséges, és néha az életüket veszélyeztető érzésekkel küzdenek”. A klinikai kísérletek eredményei biztatóak – a tabletta három napon belül jelentősen csökkentette a depressziós tüneteket –, hatása pedig az utolsó adag beadása után négy hétig fennmaradt.

A Zurzuvae szedésének leggyakoribb mellékhatásai közé tartozik az álmosság, a szédülés, a hasmenés, a fáradtság, a nátha és a húgyúti fertőzés. Magyarországon a gyermeküket éppen megszült nők mintegy 10 százalékát érinti a szülés utáni depresszió.

Nyitókép: Pexels.com

#Külföld#szülés utáni depresszió#gyógyszer#egyesült államok#fda

Címlapról ajánljuk