Külföld

Letartóztatással fenyegette meg Donald Trumpot a bíró, akár több száz év börtönt is kaphat a volt amerikai elnök

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 4. 6:44

A volt elnök négy hónapon belül a harmadik alkalommal jelent meg vádlottként a bíróságon.

Donald Trump volt amerikai elnök ártatlannak vallotta magát a washingtoni bíróságon a 2020-as választások utáni eseményekkel kapcsolatban – írta a BBC.

A négy vádpont bűnszövetségben az Egyesült Államok ellen elkövetett bűncselekményről szól, valamint a hivatalos eljárás akadályozásáról. A Donald Trump ellen felhozott vádak között szerepel az is, hogy tudatosan valótlanságot állított a 2020-as elnökválasztás eredményével kapcsolatban, amikor vitatta vereségét, valamint az is, hogy 2021. január 6-án a zavargások okozta káoszt megpróbálta arra kihasználni, hogy késleltesse a választások eredményének hivatalos jóváhagyását a Kongresszusban.

A rövid tárgyalás során Donald Trump ártatlannak vallotta magát, és azt is elmondta, hogy nem áll semmilyen szer hatása alatt.

A meghallgatást vezető eljáró bíró azzal a feltétellel engedte el Donald Trumpot, hogy az ügyről nem konzultál mással, mint a jelen lévő ügyvédeivel, aminek megsértése esetén letartóztatást helyezett kilátásba.

Később azt mondta újságíróknak, hogy a politikai üldöztetésnek tartja a pert, amelynek szerinte soha nem szabadott volna megtörténnie az Egyesült Államokban. Ügyvédje, Alina Habba úgy nyilatkozott, hogy a vádemelést a választásokba való beavatkozásnak látják, és folytatják a harcot. 

A volt elnök négy hónapon belül a harmadik alkalommal jelent meg vádlottként a bíróságon.

Donald Trump csütörtök délután a bíróság épületének hátsó ajtaján lépett be a tárgyalóterembe, mindössze néhány méterre az ügyészségi ügyben központi szerepet játszó capitoliumi lázadás helyszínétől.

Rajta kívül még körülbelül 1000 vádlott jelent a bíróság épületében, őket mind azzal vádolják, hogy részt vettek a 2021. január 6-i kongresszusi megtámadásban.

A volt elnök elleni eljárások összesen 78 vádpontot tartalmaznak. Áprilisban New Yorkban a helyi kerületi ügyész indítványára gazdasági bűncselekményekkel vádolták meg hallgatási pénzek ügyében, amit egy színésznőnek juttatott el ügyvédjén keresztül még 2016-ban.

Júniusban már szövetségi bűnvádi eljárás indult Donald Trump ellen, ugyancsak Jack Smith különleges ügyész indítványára a floridai otthonában tárolt, elnöki időszakából származó minősített iratok ügyében.  

Amennyiben a volt elnököt minden ellene felhozott vádpontban bűnösnek találnák a bíróságok a három büntetőügyben, akkor az elméletben több száz év börtönbüntetés kiszabását is jelentheti.


Nyitókép: Alex Brandon / MTI / AP

#Külföld#donald trump#egyesült államok#vádemelés#capitolium

Címlapról ajánljuk