Külföld

Augusztusban indulnak a béketárgyalások: Ukrajna részt vesz rajtuk, Oroszország nem

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 1. 20:51

Így nem lesz könnyű.

Béketárgyalásokat készít elő Szaúd-Arábia az orosz-ukrán háború rendezéséről, amelyen számos ország részt vesz: Ukrajna és az USA mellett India és Brazília, valamint az EU vezető politikusai is, írja a Meduza. Azonban az agresszort, Oroszországot nem hívták meg.

A tárgyalások előkészítését Andrij Jermak, az ukrán elnök hivatalának vezetője erősítette meg. Az Egyesült Királyság, Dél-Afrika, Lengyelország és az EU országai már megerősítették részvételüket. Ők azt remélik, hogy még idén sor kerülhet egy teljeskörű békecsúcsra, ahol részleteiben fektethetnék le, hogyan oldanák meg a háborús helyzetet.

A szervezők bíznak abban, hogy az augusztusban tartandó szaúdi találkozón Kína képviselői is részt vesznek majd, akiken keresztül sikerülhet befolyást gyakorolni Oroszországra – ám ők egyelőre nem jelezték, hogy részt óhajtanak-e venni az eseményen.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint figyelemmel kísérik a tárgyalásokat, üdvözölnek minden olyan kezdeményezést, ami a békéhez vezet. Ám szerintük valójában Ukrajna nem akar békét.

Nyitókép: MTI / EPA / Toms Kalnins

#Külföld#orosz-ukrán háború#béke#tárgyalás#szaúd-arábia#usa#kína

Címlapról ajánljuk