Külföld

Odalép Magyarországnak az Egyesült Államok, szigorítanak a magyarok beutazási feltételein

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 1. 10:06

Biztonsági aggályokra hivatkozva szigorít az Egyesült Államok.

Az ESTA érvényességi ideje csökken miután a Magyar Kormány elmulasztotta a Vízummentességi program biztonsági követelményeinek teljesítését, közölte az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége honlapján

Mint írják: „2011 és 2020 között a magyar kormány egyszerűsített honosítási eljárás keretében közel egymillió ember számára adott magyar állampolgárságot a személyazonosságukra vonatkozó megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül. Tekintettel a magyar kormány azon döntésére, mely szerint nem kezelte hiánytalanul az egyszerűsített honosítási eljárásból származó biztonsági kockázatokat, a Vízummentességi programban (röviden VWP) való részvételi eljárások minden magyar útlevéllel rendelkező számára módosulnak.”


Tavaly a Napi.hu írt arról, hogy annyi bűnöző és csaló szerzett magyar útlevelet, hogy sorra dobja vissza az USA a beutazási kérelmeket. A magyar állampolgárságról szóló törvény 2010. évi módosításával 2011-től lényegesen könnyebbé vált magyar állampolgárságot szerezni az egyszerűsített honosítási eljárás révén: magyar lakcím nélküli, magyar állampolgársággal előzőleg sosem rendelkezett külföldi személy is kaphatott magyar állampolgárságot anélkül, hogy Magyarországon lakhelyet vagy tartózkodási helyet létesített volna. Ezzel a határon túli magyar nemzetiségűek és családtagjaik közül sokan váltak magyar állampolgárrá. 

A kormányt kedden arról tájékoztatta az Egyesült Államok, hogy a magyar útlevéllel rendelkező személyek az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedély érvényességi ideje 

két évről egy évre csökken. Emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik.  

Hozzáteszik:az Egyesült Államok kormánya hosszú évek alatt jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy elkerülje ezt a módosítást és kezelje a magyar egyszerűsített honosítási eljárásból származó, régóta fennálló biztonsági kockázatot.

Ennek ellenére, a magyar kormány úgy döntött, hogy nem orvosolja a felmerült aggályokat és nem tett azért, hogy a VWP követelményeinek minden szempontból megfeleljen.

 A VWP egy átfogó biztonsági együttműködés az Egyesült Államok és a kijelölt partnerei között, amely azért jött létre, hogy védje az amerikai emberek és az Egyesült Államokba utazók biztonságát.  

Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

#Külföld#egyesült államok#vízum#esta#kettős állampolgárság#honosítás

Címlapról ajánljuk