Külföld

Kim Dzsongun megmutatta Szergej Sojgunak az ágaskodó rakétáját

rtl.hurtl.hu

2023. július 27. 16:33

A diktátor személyesen vezette körbe az orosz védelmi minisztert egy phenjani fegyverkiállításon.

Oroszország és Kína is magas rangú delegációkat küldött Észak-Koreába a koreai háborút lezáró fegyverszünet hetvenedik évfordulójára, amit a győzelem napjaként ünnepelnek a zárt diktatúrában. A látogatás jelentőségét emeli, hogy 2020-ban Észak-Korea teljesen lezárta határait a járványra hivatkozva, azóta nem léptek be magas rangú külföldi tisztviselők az országba.

Az észak-koreai állami média az orosz küldöttséget méltatta, tudósításuk szerint a találkozó barátságos légkörben zajlott, amit áthatott a harcos barátság. A CBS News megjegyzi, hogy orosz tisztviselők általában nem kapnak meghívást Észak-Korea „győzelem napi” ünnepélyeire, idén azonban, mint arról az ENSZ beszámolt, Oroszország újra exportál olajat az országba, Észak-Korea pedig fegyvert ad el az ukránokkal háborúzó oroszoknak.

Kim Dzsongun megmutatta Szergej Sojgunak az ágaskodó rakétáját
MTI/EPA/KCNA

Az észak-koreai sajtóban megjelent képeken bemutatták, hogy Kim Dzsongun személyesen vezette körbe Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert egy fegyverkiállításon, ahol az észak-koreai fegyvereket és rakétákat mutatták be. A képeken különösen nagy hangsúlyt kapnak az új észak-koreai drónok, amelyek közül az egyiket az amerikai Global Hawk felderítő drónról mintázhatták.

A kiállításon helyet kapott egy Hvaszong 17-es interkontinentális ballisztikus rakéta és a fejlettebb, szilárd hajtóanyagú Hvaszong 18-as is – idén mindkettővel végeztek kísérleti kilövéseket.

A delegációk látogatásáról a Híradóban is beszámoltunk:


Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

 

#Külföld#észak-korea#oroszország#kim dzsongun#szergej sojgu

Címlapról ajánljuk