Külföld

14 év börtönt kapott az egyik legnagyobb orosz kiberbiztonsági cég hazaárulással vádolt alapítója

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. július 26. 15:56

Oroszországban súlyos börtönbüntetésre ítélték Ilja Szacskovot, az egyik legnagyobb kiberbiztonsági cég egykori vezetőjét.

Egy orosz bíróság hazaárulás miatt 14 év börtönbüntetésre ítélte a Group-IB orosz kiberbiztonsági vállalat egykori vezetőjét és alapítóját, Ilja Szacskovot szerdán, írja az MTI. A 37 éves vádlott tagadta bűnösségét.

A férfit – aki a vád szerint külföldi hírszerző szolgálatokkal működött együtt – 2021 szeptemberében tartóztatta le az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Volt kollégái, akik felvásárolták és átnevezték a Group-IB orosz ágát, közleményükben azt írták: Szacskov jogászai fellebbeznek a döntés ellen, és Vlagyimir Putyin orosz elnök közbenjárását fogják kérni.

Szacskov elfogásakor a Group-IB online csalásokkal, kibertámadások észlelésével és megakadályozásával, valamint az interneten elérhető szellemi tulajdon védelmével foglalkozott. Az egyik vezető orosz kiberbiztonsági vállalatként kliensei között tudhatott hazai és külföldi bankokat, energiaipari és távközlési cégeket, sőt, az Interpol nemzetközi rendőri szervezet is igénybe vette szolgáltatásait.

Szacskov elfogása előtt egy évvel komoly botrányt okozott azzal, hogy felszólalt egy eseményen, amelyen Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök is részt vett. Beszédében – amelyet az állami televízió is közvetített – azzal vádolta a hatóságokat, hogy hagyják, hogy egy közismert orosz hacker büntetlenül garázdálkodjon, bírálta egy tisztségviselő kinevezését, illetve „mérgező kijelentései” miatt kritizálta Putyin kiberbiztonsági megbízottját.

Nyitókép: Ilja Szacskov a moszkvai bíróságon, szerdán, ítélethirdetés előtt – Fotó: Moscow City Court/Handout via REUTERS

#Külföld#oroszország#hazaárulás#börtönbüntetés#ilja szacskov#kiberbiztonság

Címlapról ajánljuk